Gebruik gratis Vaartkomshuttle zit in de lift

28 Maart 2024

Gebruik gratis Vaartkomshuttle zit in de lift

"In 2023 vervoerde de Vaartkomshuttle maar liefst drie keer zoveel passagiers als in 2022. De shuttle slaagt er dus steeds beter in om bezoekers op een duurzame manier naar het hart van de stad te brengen." - David Dessers

De elektrische pendelbus tussen parking Vaartkom en het stadscentrum van Leuven is de laatste jaren uitgegroeid tot een waar succes, met een opmerkelijke stijging van het aantal reizigers. In 2023 vervoerde de Vaartkomshuttle maar liefst drie keer zoveel passagiers als in 2022. Concreet waren het er 43.718 vorig jaar tegenover 15.358 het jaar daarvoor.

Sinds de lancering in 2019, won de Vaartkomshuttle gestaag aan populariteit. "De recente cijfers bevestigen dat de shuttle erin slaagt om steeds meer bezoekers op een duurzame manier naar het hart van de stad te brengen. Dankzij de shuttle kunnen zij op een comfortabele en emissievrije manier tot in het centrum geraken. Dat is niet alleen praktisch, het komt ook de beleving in de binnenstad ten goede", reageert een tevreden schepen van mobiliteit David Dessers. 

Een belangrijke factor voor deze groeiende populariteit, is de samenwerking sinds maart 2023 met de nieuwe partner Multiobus. Hun betrokkenheid leidde tot een aanzienlijke verbetering van de dienstverlening. Daardoor kiezen steeds meer bezoekers ervoor om hun auto in parking Vaartkom te parkeren, om vervolgens gratis met de shuttle naar het centrum te gaan.

Dienstregeling en toegankelijkheid shuttlebus

​De shuttlebus is gratis en rijdt op vrijdag tussen 9 en 18 uur, op zaterdag tussen 10 en 19 uur en op koopzondagen tussen 14 en 19 uur. Ook tijdens enkele evenementen, zoals Beleuvenissen, kan je de shuttle gebruiken. Hij rijdt elk kwartier en heeft haltes aan parking Vaartkom (halte Asstraat), het Ferdinand Smoldersplein, het Rector de Somerplein en in de Bondgenotenlaan (halte Jan Stasstraat). Op de bus zijn vijftien zitplaatsen, met één plaats voor een rolstoelgebruiker. Er is een mechanische rolstoelplank aanwezig en het voertuig maakt gebruik van een verlaagde instaphoogte.

Parking Vaartkom

Ook het gebruik van parking Vaartkom zelf wint aan populariteit. Zo is de bezetting gestegen van 322.525 wagens in 2022 naar 388.228 in 2023, een stijging van maar liefst twintig procent. In combinatie met het parkeergeleidingssysteem verbetert deze randparking de mobiliteit naar én in de stad.

"Voor een bezoek aan Leuven met de wagen, is de Vaartkomparking de logische keuze geworden, dankzij de bijzonder gunstige tarieven en de vlotte, gratis shuttle. Het maakt onze stad beter bereikbaar en dus aantrekkelijker voor dagjesmensen, shoppers en toeristen. Zij kunnen rekenen op de frequente en klokvaste, comfortabele shuttlediensten. En wie liever wat extra lichaamsbeweging heeft, kan kiezen voor een korte, aangename wandeling naar het stadscentrum. Zo begint en eindigt een bezoek aan Leuven altijd op een vlotte manier", aldus schepen van handel Johan Geleyns.

Parkeren in parking Vaartkom is het eerste uur gratis. Nadien betaal je twee euro per uur, met een maximum van zes euro per dag. Op vrijdag, zaterdag en koopzondagen zijn de eerste vier uren gratis. "Kortom, parkeren in randparking Vaartkom is makkelijk en goedkoop en in slechts vijf minuten sta je met de shuttle in het centrum", besluit schepen Dessers.

Werken aan de Vaartkomoevers

Ook tijdens de werken aan de Vaartkomoevers blijft de halte aan de Vaartkom beschikbaar, al zal de halte binnenkort tijdelijk verplaatst worden van de halte Asstraat naar de bushalte aan het Engels Plein, ter hoogte van Dreamland. De stad zal signalisatie met informatie over de tijdelijke wijziging aanbrengen in de parking, aan de halte Asstraat en op de website van de stad, zodra deze wijziging plaatsvindt.