Circulaire elektrische deelfiets op weg naar Leuven
15 Maart 2023
"De circulaire elektrische deelfiets vervolledigt het uitgebreide aanbod aan deelmobiliteit in onze stad." - David Dessers
Blue-mobility, het bedrijf achter de blauwe deelfiets Blue-bike, en het Nederlandse bedrijf Roetz brengen binnenkort een circulaire, elektrische deelfiets op de Belgische markt. De fiets die zal bestaan uit nieuwe materialen die maximaal hersteld en hergebruikt kunnen worden, zal het bestaande aanbod van deelfietsen aanvullen. Een primeur voor België! De eerste circulaire, elektrische deelfietsen zullen uitgetest worden in Leuven. Blue-mobility krijgt hiervoor steun van Belgium Builds Back Circulair, een initiatief van de federale ministers Khattabi en Dermagne waarmee ze innovatieve circulaire projecten ondersteunen.
"Vandaag kondigen we een primeur aan. Als grootste deelfietsennetwerk in België zullen we met de ontvangen subsidies elektrische, circulair ontworpen en onderhouden fietsen in omloop brengen. Dankzij de hogere actieradius van deze elektrische exemplaren wordt de combinatie openbaar vervoer en fietsen tot de eindbestemming nog toegankelijker voor veel pendelaars. Hiermee willen we het aantal ecologische verplaatsingen verder verhogen en verder bijdragen aan de modal shift", legt Bram Dousselaere van Blue-mobility uit.
Sensoren waarschuwen voor versleten remschijven
"Blue-mobility trekt voor dit project de kaart van duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. We gaan in zee met Roetz, een Nederlands bedrijf dat al meer dan 10 jaar dé referentie is inzake circulaire economie en fietsen", vult Stefaan Butaye van Blue-mobility aan. In eerste instantie zullen de nieuwe fietsen worden uitgerold in Leuven, Oostende, Dinant en Luik.
"Er worden dagelijks fietsen afgedankt, omdat er bijvoorbeeld één of twee onderdelen defect zijn. Repareren is al snel te duur en de fietsen belanden op de afvalberg. Bij e-fietsen komt daar nog bij dat de batterij slechts enkele jaren meegaat en dan weggegooid wordt. We wilden iets doen aan de beperkte levensduur van e-fietsen en daarom zijn we drie jaar geleden gestart met het ontwerpen van een nieuw en innovatief fietsconcept. Een circulaire e-bike bestaande uit twaalf componenten die elk – zonder uitzondering – binnen een paar minuten te vervangen zijn. Sensoren helpen om goed voor de fiets te zorgen. Een signaal waarschuwt als de banden te zacht zijn, want dan slijten ze sneller. Sensoren op de remblokken vermijden dat versleten remblokken de remschijf beschadigen. Vandaag worden deze fietsen in Nederland gemaakt, maar de opstart van een productie-eenheid in België staat zeker op de agenda", verduidelijkt Tiemen ter Hoeven, CEO van Roetz.
Uitrol in Leuven
"Leuven is de eerste stad in België waar je de fietsen zal kunnen uitlenen en dat is niet toevallig. Nergens is Blue-bike zo populair als in Leuven. Bovendien bouwen we volop aan een circulaire stad, waar we kostbare grondstoffen en materialen zoveel mogelijk herstellen en hergebruiken. Leuven is dan ook de plek bij uitstek om te gaan experimenteren met deze duurzame toekomstgerichte elektrische fietsen. We kijken er naar uit!" reageert een opgetogen schepen van mobiliteit David Dessers.
Belangrijke rol voor de sociale economie
14 sociale economiebedrijven zullen instaan voor het beheer, het onderhoud en herstel van de fietsen. In Leuven is dat de vzw VELO.
"Het idee van een circulaire ontworpen e-fiets is wereldnieuws. We zijn dan ook bijzonder fier om in Leuven onze schouders onder dit project te kunnen zetten", aldus Jos Vandikkelen, directeur van vzw VELO. "Vzw VELO combineert de aandacht voor fietsmobiliteit met sociale tewerkstelling. Dit project past dan ook volledig in ons DNA, namelijk dat van een ecologische, sociale en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. We kijken er naar uit om met deze circulaire fietsen aan de slag te gaan. Onze medewerkers, die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, krijgen met dit project de kans om expertise op te bouwen die uniek is en waar in de toekomst nog meer vraag naar zal zijn. Deze werkervaring zal hun positief stimuleren en de kans geven om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt."