Cambio breidt verder uit in Leuven

19 Oktober 2023

Cambio breidt verder uit in Leuven

"Het aantal bewoners dat autodeelt, blijft toenemen. Daarom breiden we samen met cambio het aantal cambio-deelwagens verder uit." - David Dessers

Stad Leuven en cambio breiden het aantal cambio-deelwagens dit jaar fors uit met maar liefst 34 wagens, ofwel 20%. Enerzijds worden bestaande staanplaatsen uitgebreid. Anderzijds komen er veertien nieuwe staanplaatsen bij in het centrum, Kessel-Lo, Heverlee en Wijgmaal. Deze uitbreiding brengt het aantal cambio-deelwagens in Leuven op 185.

"Deelwagens zijn erg populair in Leuven. Meer dan 4.700 Leuvense gezinnen en bedrijven maken er gebruik van. Dat is natuurlijk goed nieuws. Eén deelwagen vervangt immers zo'n tien private wagens. Hoe meer inwoners en bedrijven een wagen delen, hoe meer ruimte er vrij komt in onze straten. Ruimte om te spelen, te fietsen, te wandelen en elkaar te ontmoeten. Bovendien verminderen deelwagens de parkeerdruk", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "Het aantal bewoners dat autodeelt, blijft toenemen. Daarom verwelkomden we vorige maand nog de deelwagens van Poppy en Dégage en breiden we ook samen met cambio het aantal cambio-deelwagens verder uit." 

"Het aantal Leuvense cambio-leden steeg in 2022 met 29% ten opzichte van 2021: van 3.393 naar 4.369 leden. Daarmee is Leuven één van de snelst groeiende cambio-steden in Vlaanderen", voegt Tom Alleman van cambio autodelen Vlaanderen toe.

Uitbreiding

Het aantal cambio deelwagens breidt uit met maar liefst 20%. Er komen 34 wagens bij en twee conventionele deelwagens aan het station van Heverlee worden vervangen door een elektrisch model. Dit brengt het totaal aantal cambio-deelwagens op 185. 14% ervan is elektrisch. Een groot deel van de wagens werd de voorbije maanden geplaatst, het overige deel is voorzien voor volgende week.

Dankzij de uitbreiding vind je in het centrum ook een deelwagen in de Zevenslapersstraat, Dirk Boutslaan, Remi Vandervaerenlaan, aan de Tiensevest, het Quinten Metsysplein, in het Refugehof en de Oudebaan. Ook in Wijgmaal, in de Korte Dolagestraat, kun je voortaan een deelwagen van cambio ontlenen. In Heverlee komen er cambio-deelwagens bij in de Broekstraat en Jules Vandenbemptlaan en in Kessel-Lo in de Partisanenstraat en Jan Vandeveldelaan. De standplaatsen in de Justus Lipsiusstraat, Fonteinstraat, aan de Sportschuur, Sportoase Wilsele-Putkapel en de Twaalfmeistraat in Wilsele, de Karel Schurmansstraat en de Overwinningstraat in Kessel-Lo en aan de Philipssite worden uitgebreid. Door extra deelwagens in de deelgemeenten te voorzien, zullen bewoners van de deelgemeenten minder beroep moeten doen op deelwagens in het centrum en kan de vraag naar deelwagens gelijkmatiger verdeeld worden.

Het merendeel van de deelwagens vind je terug in Hoppinpunten. Dat zijn plekken op het ​ openbaar domein waar je vlot van het ene op het ander vervoersmiddel kan overschakelen en onder meer deelauto's en deelfietsen kan gebruiken.

Hoe het werkt

Wie aansluit bij cambio krijgt toegang tot het cambio-wagenpark en dit in heel België. De gebruiker reserveert de auto van zijn of haar keuze waar hij of zij dat wenst. Reserveren kan dag en nacht, zowel telefonisch, via internet als via de app. Zo is deze dienst voor alle inwoners bereikbaar. De auto kan zowel voor korte tijd (een uur) als een langere periode (een dag, een week of langer) ontleend worden. De gebruiker haalt de auto af aan zijn standplaats en brengt hem daar terug aan het einde van de rit. Afhalen en terugbrengen kan de klok rond, zeven dagen per week, afhankelijk van je reservatie. Openen van de wagen gebeurt met de cambio chipkaart of met de cambioApp. 

Gebruikers betalen een beperkt maandelijks abonnement en betalen verder enkel wanneer ze de wagen gebruiken. Alle kosten zitten in de prijs inbegrepen (verzekering, brandstof, onderhoud, keuring …), vaste kosten vallen weg. Als je niet elke dag een wagen nodig hebt en minder dan 11.000 km per jaar rijdt, is een auto delen financieel interessant. Het vormt ook een goed alternatief voor een weinig gebruikte tweede wagen.

Testmoment op 21 oktober
Voor wie meer wilt weten over auto- of fietsdelen of graag eens een testrit maakt, organiseert de stad samen met Autodelen.net een testmoment op zaterdag 21 oktober. In de voormiddag kan je vervoersmiddelen uittesten aan het Hoppinpunt Korfbalclub in Kessel-Lo, in de namiddag aan het Hoppinpunt Wilsele-dorp. Deelname is gratis, inschrijven niet nodig. Meer informatie vind je op leuven.be/testrit.