23 mei 2019

Organisatoren Leuvens Wereldfeest geboeid door activisten

Op zaterdag 8 juni 2019 tovert het Wereldfeest park De Bruul in Leuven weer om tot een kleurrijke, interculturele, culinaire en muzikale ontmoetingsplaats. Jaarlijks lokt dit gratis evenement meer dan tienduizend bezoekers. Jong en oud kan er genieten van live wereldmuziek, circusacts, verfijnde wereldkeuken en een duurzame wereldmarkt. Maar het Wereldfeest is ook een festival met een boodschap. De slagzin van deze editie luidt: ‘Iedereen is activist’.

Iedereen is activist

Om de daad bij het woord te voegen, voerden de organisatoren woensdag zelf actie in het Leuvense Bruulpark waar ze zich lieten vastketenen om aandacht te vragen voor de krimpende ruimte waar activisten wereldwijd mee te maken krijgen.

“Demonstreren en burgerlijke ongehoorzaamheid zijn immers niet overal zonder risico. Daarom zet het Wereldfeest dit jaar activisten uit Leuven en uit de rest van de wereld in de schijnwerpers. Zelf heb ik gekozen voor de Braziliaanse mensenrechtenactiviste Marielle Franco. Ze kwam op voor de rechten van vrouwen in Rio de Janeiro en werd vorig jaar vermoord”, zegt Lies Corneillie, schepen van mondiaal beleid.

Organisator Wouter Joris breekt een lans voor de klimaatbetogers. “Iedereen die opkomt voor het klimaat en zijn eigen ecologische voetafdruk probeert te verkleinen is een activist. Als low-impact evenement willen we het goede voorbeeld te geven door jaarlijks stappen te zetten om ons festival te verder te verduurzamen.”

Debat, workshops en interculturele ontmoeting

Tijdens het Wereldfeest kunnen bezoekers een kijkje nemen op de info- en themamarkt waar de Leuvense Noord-Zuidorganisaties hun campagnes voorstellen. Ze kunnen er tips opdoen om hun eigen leven te verduurzamen en kennismaken met actieve wereldburgers met heel diverse achtergronden.

In de Wereldtent kunnen ze terecht voor debat en theater. Onder leiding van oud-VRT journalist Dirk Barrez gaan drie panelleden in gesprek over dekolonisering: schepen van mondiaal beleid van de stad Leuven Lies Corneillie, burgeractivist Yves Makwambala van de Congolese jongerenbeweging La Lucha en Nadia Nsayi, beleidsmedewerker van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen.
Tijdens zijn voorstelling Abya Yala neemt acteur Sébastien Meyer je mee op een activistische rondreis door Zuid-Amerika: van de Boeren-zonder-land in Brazilië tot de Zapatistas in Mexico.

Verder zijn er workshops en activiteiten voor het hele gezin. Bestel je favoriete circusact bij Circus A la Carte of leer jongleren in de open piste. Ontdek duurzame, plantaardige alternatieven tijdens de workshops veganistische snoepjes of ecologische verzorgingsproducten. Maak je eigen koinobori vredesvlieger, speel mee op een levensgroot ganzenbord of doe mee met de grappige en interactieve Kamishibaiverhalen in het verteltheater.

Wereldmuziek van wereldklasse

Het Wereldfeest is natuurlijk ook een muziekfestival. Heel wat bezoekers komen jaarlijks voor de liveconcerten op het hoofdpodium. Met headliner Gaye Su Akyol haalt het Wereldfeest alvast een wereldmuzikale top-act naar Leuven, maar ook de rest van de line-up is niet van de minste.

Babylon Trio opent stevig met Arabische beats. Hierna is het de beurt aan de verre-van-traditionele folk door de eigentijdse troubadours van San Salvador. Belgische trots Black Flower neemt ons vervolgens mee op een groovy 21ste-eeuwse Ethio-dub-jazz trip. In de wereldtent kan je dansen op de funky 'Soul & B' vibes van de Leuvense band EME. Om 21.30u zorgt rockster Gaye Su Akyol met haar Turkse psychedelica voor een spetterende finale.

Low-impact festival

Het Wereldfeest blijft zich ook deze editie inzetten om zijn klimaatimpact te verminderen. Aan de bar wordt opnieuw met herbruikbare bekers gewerkt. Alle gebruikte borden en bestek zijn gemaakt van composteerbare materialen. Eetstandhouders zijn bovendien verplicht een infosessie te volgen over duurzame voeding en inspanningen te leveren om minstens één duurzaam gerecht te serveren. Backstage is de catering zelfs volledig veganistisch. Ook bij de selectie van de marktstanden wordt rekening gehouden met de duurzame herkomst van de aangeboden producten.

De organisatoren raden het publiek uitdrukkelijk af om met de wagen te komen! Er is een bewaakte fietsenstalling aan de hoofdingang. Dit jaar kunnen bezoekers ook weer gebruik maken van de gratis fietstaxi’s die pendelen tussen park De Bruul en het station van Leuven.

Op zaterdag 8 juni om 13.00u. gaan de poorten van park De Bruul open en wordt het publiek verwelkomd met een kleurrijke parade van Murga Ça va uit Herent. Toegang is gratis!

www.wereldfeest.be