Wekelijks fruit recht van bij de boer voor stadspersoneel

16 Mei 2022

Wekelijks fruit recht van bij de boer voor stadspersoneel

"Met dit initiatief willen we gezonde voeding op het werk promoten en goed voor onze medewerkers zorgen. We bieden vers, lokaal en kwalitatief fruit aan, voor een zo kort mogelijke voedselketen. Zo ondersteunen we ook boeren uit onze regio." - David Dessers & Thomas Van Oppens

Sinds kort biedt stad Leuven aan haar personeel fruit recht van bij de boer aan. Met dit initiatief wil de stad een gezond tussendoortje aanbieden aan haar personeel en tegelijkertijd de korte keten-productie ondersteunen. Wekelijks levert Kort'om Leuven, het distributieplatform voor korte keten-producten, 210 kg appelen en 160 kg peren op zeven locaties van stad Leuven. In het kader van de Week van de Korte Keten namen schepenen David Dessers en Thomas Van Oppens de levering in ontvangst.

"Om een gezonde en duurzame snack voor onze medewerkers te voorzien, boden we in het verleden al enkele malen fruit aan. Dat aanbod verankeren we nu. We bieden elke week twee stukken hard fruit per werknemer aan. Doorgaans zijn dat appelen en peren. Enkel in de zomermaanden is er geen levering, omdat veel personeelsleden dan genieten van een welverdiende vakantie. Met dit initiatief willen we gezonde voeding op het werk promoten. Hoe beter we onze medewerkers verzorgen, des te beter zij kunnen zorgen voor Leuven en de Leuvenaars", licht schepen van personeel Thomas Van Oppens het initiatief toe. "We kiezen voor hard fruit, omdat je hard fruit langer kan bewaren dan zachte fruitsoorten zoals bessen en aardbeien die erg fragiel zijn en een korte bewaartijd hebben."

Fruit van bij ons

"We hebben bewust gekozen voor fruit uit de korte keten, waarbij we fruit afnemen van landbouwers uit de buurt en die landbouwers een eerlijke prijs voor hun product krijgen. We bieden vers, lokaal en kwalitatief fruit aan, zonder overbodige verpakking, tussenstappen en vervoerskilometers. Op die manier dragen we bij aan een zo kort mogelijke voedselketen en ondersteunen we boeren uit onze regio", vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers. "Met dit initiatief brengen we bovendien de Leuvense voedselstrategie in de praktijk en hopen we het stadspersoneel warm te maken om ook thuis te kiezen voor producten recht van bij de boer."

Kort'om Leuven, de boerencoöperatie van korte keten-producenten, staat in voor de levering van het fruit bij de verschillende stadsdiensten. "De korte keten heeft enkel voordelen. Omdat we onze appels en peren zo dichtbij kunnen afzetten, is de versheid en kwaliteit beter, eet het stadspersoneel fruit dat van op 10 km afstand komt en weten ze wie hun appels en peren teelt", vertelt Jan Van der Velpen, appelteler uit Bierbeek en coöperant bij Kort'om Leuven. "We zijn heel tevreden dat Leuven inzet op een lokale voedselstrategie en dit ook vertaalt in haar aankoopbeleid. Kort'om Leuven heeft de ambitie om nog meer lokale besturen te voorzien van fruit en andere lokale producten. Hopelijk is deze samenwerking een inspiratie voor andere lokale besturen in de buurt en zetten zij ook de stap om lokaal fruit aan te kopen voor hun personeel", besluit Michael Moulaert, coördinator van Kort'om Leuven.

Week van de Korte Keten

Tijdens de Week van de Korte Keten van 14 tot 22 mei 2022 staat de korte keten in de kijker. Verschillende organisaties en producenten organiseren activiteiten waarbij ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers plaatsen. Wie één van de activiteiten wilt bijwonen, vindt een overzicht op https://weekvandekorteketen.be/agenda/.