Warme verwelkoming voor duizenden Leuvense studenten

27 September 2023

Warme verwelkoming voor duizenden Leuvense studenten

"Met het vernieuwde Studentenwelkom bundelen we de krachten voor een warme verwelkoming van de tienduizenden studenten. Zo hopen we dat studenten zich meteen thuis in Leuven voelen en ze al eerste vriendschappen kunnen sluiten." - Thomas Van Oppens.

Met de blijde intrede van meer dan 50.000 studenten, doet Leuven vanaf deze week haar naam als studentenstad weer alle eer aan. Ook dit jaar staan de stad, politie, onderwijsinstellingen en Studentenkoepel LOKO klaar om de studenten te verwelkomen in Leuven. Via het vernieuwde Studentenwelkom bundelen de lokale partners de krachten voor een warme verwelkoming van de duizenden studenten.

Afgelopen jaar werkten KU Leuven, LUCA en UCLL samen met LOKO en stad en politie Leuven aan een passende verwelkoming voor de Leuvense studenten. Zo staan de eerste weken van het semester bol van (onthaal)activiteiten en evenementen, die samen het STUDENTENWELKOM vormen.

"Met het vernieuwde Studentenwelkom bundelen we de krachten voor een warme verwelkoming van de tienduizenden studenten. We bundelen de verschillende onthaalactiviteiten van lokale partners en verenigingen om studenten kennis te laten maken met het rijke studentenleven van Leuven. Zo hopen we dat studenten zich meteen thuis in Leuven voelen en ze al eerste vriendschappen kunnen sluiten", vertelt schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens.

"Deze studentenwelkom toont de breedte aan van de samenwerking tussen vele partners in Leuven die studenten nu, en in de komende maanden, willen ondersteunen tijdens hun verblijf in de stad", zegt Klaas Vansteenhuyse, Hoofd Onderwijs en Studenten van Hogeschool UCLL. "Alle aanwezige partners werkten in het verleden al samen met studenten, en deze activiteiten wijzen op de enorme rijkdom van het studentenleven in Leuven, ver voorbij de klassiekers."

"Ook de studentenkringen staan opnieuw klaar om de studenten een onvergetelijke tijd te laten beleven. Via hun onthaalactiviteiten helpen ze de nieuwe studenten hun weg te vinden in de stad en het studentenleven," vertelt LOKO-voorzitter Sofie Ooms.

Beleving en feestelijke ontvangst

Nieuw dit jaar is de Student Square, een belevingsmarkt op dinsdag 3 oktober op het Ladeuzeplein, waar studenten kennis kunnen maken met alles wat Leuven te bieden heeft. Naast verschillende studentenvoorzieningen is er onder meer ook ruimte voor de lokale cultuur-, sport- en vrijwilligerswerking. Als extra sfeermaker is er een free podium voor iedereen die zijn talent ten tonele wil brengen.

"We stellen alles in het werk om onze studenten, de nieuwkomers in het bijzonder, een warm welkom te geven", zegt Hilde Feys, vicerector studentenbeleid KU Leuven. "Een goede start is van groot belang, niet alleen in de opleiding, maar ook op sociaal vlak. Dat is het uitgangspunt van onze Startersdagen, die al hebben plaatsgevonden voor de start van de lessen. Ook de Student Square draagt hier toe bij. Hoe sneller studenten zich thuis voelen, hoe beter ze ook opgewassen zullen zijn tegen de uitdagingen die op hun pad komen."

"Wij kijken uit naar een nieuw academiejaar vol muziek en ontdekking. Na spannende momenten tijdens de artistieke toelatingsproeven, een langverwachte introductieweek en uiteindelijk ook de eerste lessen, staan onze studenten en collega's klaar om zich voluit in te zetten voor hun opleiding. We hopen dat zij veel inspiratie opdoen bij elkaar en in de stad! Activiteiten zoals tijdens het Studentenwelkom vinden wij daarbij zeer belangrijk, vooral voor onze nieuwe (internationale) studenten, om met elkaar en hun nieuwe omgeving in contact te treden", aldus Thomas De Baets, opleidingshoofd Muziek aan LUCA School of Arts.

De partners willen de studenten ook feestelijk ontvangen. Daarom trapt vzw Oude Markt op donderdag 28 september 's avonds het studentenwelkom op gang met optredens aan de langste toog en de week erna, op woensdag 4 en donderdag 5 oktober, bouwen de studentenkringen van Project L een feestje aan studentenrestaurant Alma 3 op Campus Arenberg.

"Daarnaast zetten de Leuvense studentenkringen hun bestaande werkingen rond veilig feesten ook verder," geeft studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe aan. "Dat komt ook aan bod in de sensibiliseringscampagne van dit academiejaar, met de nadruk op verantwoord uitgaan en alcoholbewustzijn," verklapt Sofie Ooms al.

Op de vernieuwde website vinden studenten een overzicht van het volledige programma.