EcoWerf, stad Leuven en Dijledal openen twee ondergrondse sorteerstraten in Lolanden
20 Augustus 2024
"Ondergrondse sorteerstraten bieden veel voordelen voor onze inwoners. Je hebt zelf geen afvalcontainer of specifieke zakken meer nodig en je kan op elk moment je afval kwijt. Zeker voor wie in een appartement woont, is dat gemakkelijk maar ook proper en hygiënisch." - Thomas Van Oppens
EcoWerf opende samen met het stadsbestuur van Leuven en woonmaatschappij Dijledal twee ondergrondse sorteerstraten in woonwijk Lolanden in Kessel-Lo. Met deze twee bijkomende sorteerstraten telt Leuven ondertussen zeven ondergrondse sorteerstraten voor particulier gebruik. In totaal zullen er daarmee 750 Leuvenaars gebruik maken van zo’n ondergrondse sorteerstraat.
Thomas van Oppens, schepen van stadsreiniging, is blij met deze ontwikkeling: "Ondergrondse sorteerstraten bieden veel voordelen voor onze inwoners. Je hebt zelf geen afvalcontainer of specifieke zakken meer nodig en je kan op elk moment je afval kwijt. Zeker voor wie in een appartement woont, is dat gemakkelijk maar ook proper en hygiënisch."
Inwoners van de appartementen en wooncomplexen aan de ondergrondse sorteerstraten krijgen toegang met een persoonlijke toegangskaart. Het gft- en restafval wordt gewogen en aangerekend per kilogram. De afvalsoorten pmd en papier en karton zijn gratis. Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal, ziet zeker voordelen in dit nieuwe afvalsysteem. "Zo moeten bewoners hun afval niet in hun woning houden. Maar voor de 230 bewoners van Lolanden is het iets helemaal nieuw. Daarom organiseert Dijledal, samen met EcoWerf, een aantal infosessies voor de bewoners van de wooncomplexen. Zo zorgen we er voor dat de overgang van de traditionele afvalophaling naar het ondergronds systeem vlot verloopt en ondersteunen we onze bewoners om het afvalsysteem op een juiste manier te gebruiken."
Jonathan de Witte, algemeen directeur van EcoWerf, geeft aan verder te willen inzetten op het gebruik van sorteerstraten bij appartement- en wooncomplexen: "EcoWerf heeft in haar werkingsgebied al dertig ondergrondse sorteerstraten in twaalf verschillende besturen. Dit zijn ongeveer 2.500 huishoudens die er gebruik van kunnen maken. In 2024 worden er nog 13 sorteerstraten in het hele werkingsgebied gebouwd."
Afval ondergronds inzamelen zorgt voor daling sluikstort
Bij steeds meer appartement- en wooncomplexen plaatst EcoWerf in overleg met haar gemeenten en steden een DifTar-sorteerstraat zoals in Leuven. Een ondergrondse sorteerstraat is niet enkel voordelig voor de inwoners rondom, maar zorgt ook voor minder transport op de weg, zeker als er meer en meer ondergrondse afvalsystemen komen. De vuilniswagen kan namelijk het afval van meerdere huishoudens in één keer ophalen.
Maar ook de glasbollen gaan steeds meer ondergronds. Momenteel zijn er in het hele EcoWerf-werkingsgebied al zeventig plaatsen met ondergrondse glasbollen. Dat is bijna twintig procent van de totale hoeveelheid (ook bovengrondse) glasbollen in dit gebied. In Leuven en de deelgemeenten zijn er bijna honderd plaatsen met glasbollen. Een kwart hiervan zijn al ondergronds. Het is de bedoeling dat op termijn alle glasbollen ondergronds geplaatst worden. En dat heeft een reden. Een ondergronds afvalsysteem zoals een sorteerstraat of glasbol zorgt niet alleen voor minder geluidsoverlast en ongedierte maar zorgt ook voor een bijkomende daling van het sluikstort. Sluikstorters worden ontmoedigd omdat ze niets tussen of achter de glasbollen kunnen achterlaten of ze kunnen niets bijplaatsen bij het afval dat al buiten staat. In 2018 haalde EcoWerf nog 158 ton sluikstort op aan de glasbollen. In 2023 daalde dat naar 78 ton. Dat is een vermindering van meer dan de helft! De inspanningen worden dus beloond. En daarom blijven EcoWerf en stad Leuven verder inzetten op het ondergronds brengen van afvalinzamelpunten, voor een stad zonder zichtbaar afval.