Te druk? Neem je fiets dan aan de hand.
17 September 2024
"Momenteel moeten fietsers zelf inschatten wanneer ze afstappen. Door sensoren te plaatsen op locaties waar er vaak veel voetgangers en fietsers zijn, kunnen we de drukte meten." - David Dessers
Bij de start van de Week van de Mobiliteit lanceert Groen Leuven een innovatief voorstel voor de voetgangerszone in de binnenstad. De partij stelt voor om op drukke momenten fietsers aan te moedigen af te stappen en met hun fiets aan de hand verder te gaan. De partij wil hiervoor slimme sensoren gebruiken en stelt voor om dit uit te testen in het begin van de Tiensestraat.
"Het aantal fietsers is fors toegenomen de voorbije jaren. Voor heel wat Leuvenaars is het het vervoersmiddel bij uitstek. Maar liefst 40% van de Leuvenaars gaat met de fiets naar het werk of school. Heel wat mensen verplaatsen zich ook te voet in onze stad: bijvoorbeeld om boodschappen te doen of vrienden te ontmoeten. We stellen vast dat op bepaalde plekken in de voetgangerszone, bijvoorbeeld in het eerste deel van de Tiensestraat, voetgangers zich wel eens onveilig voelen door de grote stroom fietsers", schetst lijsttrekker David Dessers.
Slimme technologie voor meer verkeersveiligheid
De wegcode bepaalt dat fietsers in de voetgangerszone stapvoets moeten rijden en moeten afstappen wanneer het te druk is. "Maar wanneer is het precies te druk?" vraagt Dessers zich af. "Momenteel moeten fietsers zelf inschatten wanneer ze afstappen. Met ons voorstel willen we dit objectiveren. Door sensoren te plaatsen op locaties waar er vaak veel voetgangers en fietsers zijn, kunnen we de drukte meten."
"Vandaag al gebruikt de stad sensoren om de drukte op evenementen als de Eindejaarscorrida in kaart te brengen. Deze technologie kunnen we ook gebruiken voor onze voetgangerszone. Zodra de sensoren te veel drukte detecteren, verschijnt er een boodschap op een scherm dat fietsers vraagt om af te stappen en met hun fiets aan de hand verder te gaan", licht Thomas Van Oppens, plaats 3, toe.
"We maken het voor iedereen duidelijk en zorgen ervoor dat de voetgangerszone veilig blijft voor iedereen." - Thomas Van Oppens
Testfase in de Tiensestraat
"We denken dat de Tiensestraat een goede plek is om dit concept uit te testen. Als het effectief blijkt, zouden we het kunnen uitrollen naar andere plaatsen in de voetgangerszone", sluit Dessers af.