Leuven maakt het aanvragen van subsidies voor verenigingen makkelijker
17 Januari 2023
"Onze medewerkers zullen minder tijd moeten steken in administratieve handelingen en verenigingen zullen meer tijd voor hun werking hebben. Een echte win-win dus." - Thomas Van Oppens
De stad Leuven gaat samen met Brugge, Dendermonde en Kortrijk de subsidieprocessen voor verenigingen en organisaties stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren. De vier steden willen het zo makkelijker en efficiënter maken voor lokale verenigingen en organisaties om subsidies aan te vragen. Zowel de verenigingen als de lokale besturen winnen hierbij. De vier steden krijgen hiervoor steun van de Vlaamse overheid.
Verenigingen en organisaties in Leuven kunnen rekenen op verschillende subsidies om hun werking te ondersteunen. Momenteel zijn de processen om deze subsidies aan te vragen en te beoordelen nog vaak onoverzichtelijk en tijdrovend. Een algemeen digitaal systeem met vereenvoudigde aanvraag- en beheerstoepassing zou de efficiëntie zowel voor de verenigingen als voor de stad sterk verhogen.
"We zijn volop bezig met het stroomlijnen en digitaliseren van onze processen. Dat doen we dus ook voor de subsidies voor verenigingen. Hierin neemt Leuven de lead en werken we innovatieve oplossingen uit die ook kunnen dienen voor andere steden", stelt schepen Thomas Van Oppens, bevoegd voor dienstverlening en administratieve vereenvoudiging. "Op het einde van dit traject zal het indienen van een subsidieaanvraag simpeler zijn en zullen verenigingen sneller hun subsidie krijgen. Onze medewerkers zullen minder tijd moeten steken in administratieve handelingen en verenigingen, die vaak uit vrijwilligers bestaan, hebben meer tijd voor hun werking. Een echte win-win dus."
Het project gaat volgende maand van start en zal eind 2025 afgerond worden.
De vier steden kunnen hiervoor samen rekenen op een Vlaamse subsidie van 1.356.923 euro in het kader van Gemeente zonder Gemeentehuis, een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.