Stadsmedewerkers kiezen massaal voor fietslease

19 September 2023

Stadsmedewerkers kiezen massaal voor fietslease

"We willen het voor onze medewerkers zo aantrekkelijk mogelijk maken om met de fiets naar het werk te komen. Daarom kan stadspersoneel sinds 2021 voordelig een fiets leasen. Het aanbod valt duidelijk in de smaak, want ondertussen leasen al 200 medewerkers een fiets." - Thomas Van Oppens ​ 

Personeelsleden van de stad Leuven, het OCMW, het AG Stadsontwikkeling Leuven en M Leuven kunnen sinds de lente van 2021 voordelig een fiets leasen. Met dit initiatief moedigt de stad haar medewerkers aan om met de fiets te komen werken. En dat blijkt een succes. Reeds 200 personeelsleden leasen via de stad een fiets ofwel 15% van alle stadsmedewerkers. Vooral de elektrische fietsen zijn in trek. Vandaag konden personeelsleden op de esplanade voor het stadskantoor verschillende fietsen uittesten en kregen ze meer informatie over de fietslease. Met dit initiatief hoopt de stad nog meer medewerkers te overhalen om een fiets te leasen.

"We willen het voor onze medewerkers zo aantrekkelijk mogelijk maken om met de fiets naar het werk te komen. Tegelijkertijd willen we hen aanmoedigen om ook buiten de werkuren voor de fiets te kiezen. Daarom kan stadspersoneel sinds 2021 voordelig een fiets leasen", vertelt schepen van personeel Thomas Van Oppens. "Het aanbod valt duidelijk in de smaak, want ondertussen leasen al 200 medewerkers een fiets. Dit overtreft onze verwachtingen." ​ 

Uitgebreid aanbod

Medewerkers kunnen kiezen welke fiets hun voorkeur heeft: een gewone (stads)fiets, een elektrische fiets, een speedpedelec, een plooifiets, mountainbike, bakfiets, koersfiets of trekkingfiets. "Met dit uitgebreid aanbod hopen we zoveel mogelijk medewerkers over de streep te halen", aldus Van Oppens. "Vooral de elektrische fietsen zijn populair." Personeelsleden ruilen een deel van hun eindejaarspremie en/of vakantiedagen in voor een leasefiets. Jaarlijks onderhoud, verzekering voor diefstal en schade en fietsbijstand zijn inbegrepen. 

Vandaag konden stadsmedewerkers op de esplanade voor het stadskantoor verschillende fietsen uittesten en meer informatie krijgen over de fietslease. "Op die manier hopen we nog meer medewerkers warm te maken voor onze fietslease", licht de schepen toe. In oktober kunnen medewerkers deelnemen aan de fietstest, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen om een bepaalde fiets gedurende enkele weken uit te testen.

"Met deze fietslease maken we werken bij de stad nog aantrekkelijker en dragen we bij aan duurzame woon-werkverplaatsingen. Maar we hopen hiermee ook andere bedrijven, lokale besturen en organisaties te inspireren om aan hun personeel ook de mogelijkheid te geven een fiets te leasen", besluit de schepen.