Stad zoekt 200 Leuvenaars voor mobiliteitsonderzoek

04 December 2023

Stad zoekt 200 Leuvenaars voor mobiliteitsonderzoek

"We hopen meer te weten te komen over de mobiliteitsgewoonten van onze inwoners. Zo kunnen we nauwkeuriger vaststellen welke alternatieve vervoersmiddelen het meest doeltreffend zijn en hoe we duurzame verplaatsingen kunnen bevorderen." - David Dessers

Stad Leuven organiseert de komende maanden een mobiliteitsonderzoek en gaat hiervoor op zoek naar 200 Leuvenaars. Zij krijgen vanaf januari een half jaar lang een mobiliteitsbudget om alternatieven voor de eigen auto te testen. Het gaat om een proefproject van de stad Leuven, samen met de stad Hasselt. Beide steden willen onderzoeken hoe inwoners zich verplaatsen als ze een mobiliteitsbudget hebben en of steden met zo’n mobiliteitsbudget duurzame verplaatsingen kunnen stimuleren. Wie wil deelnemen aan het onderzoek, kan zich tot 17 december aanmelden.

Het mobiliteitsbudget is geen gewoon budget in contanten, maar een virtueel budget dat Leuvenaars moet aanmoedigen om vaker te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen. "Via een app zal het testpubliek het virtueel budget kunnen inzetten voor tickets van het openbaar vervoer, een deelwagen of een deelfiets. We gaan het testpubliek natuurlijk ook bevragen over hun verplaatsingsgedrag en de technische haalbaarheid van het systeem grondig bekijken. We moeten zelf ook bekijken welke waarde we aan de verschillende vervoersmodi geven", licht schepen van mobiliteit David Dessers toe. Als je geselecteerd wordt, dan krijg je een budget van minstens 100 euro, afhankelijk van de samenstelling van je gezin.

"Met dit initiatief willen we alle noden, wensen en mogelijkheden in kaart brengen. We hopen meer te weten te komen over de mobiliteitsgewoonten van onze inwoners. Zo kunnen we nauwkeuriger vaststellen welke alternatieve vervoersmiddelen het meest doeltreffend zijn en hoe we duurzame verplaatsingen kunnen bevorderen", alsnog Dessers. "We willen weten hoe hoog het budget moet zijn, welke vervoersmiddelen aangeboden moeten worden en hoe onze bewoners hiervan gebruikmaken."

Praktisch

Wie wil meewerken aan het onderzoek, kan zich tot 17 december aanmelden op www.leuven.be/mobiliteitsbudget. Je moet in Leuven wonen en ouder zijn dan 18 jaar. Uit de kandidaten selecteert de stad 200 deelnemers. Het onderzoek loopt van 1 januari tot en met 30 juni 2024.

Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van VLAIO City of Things, waarbij Leuven en Hasselt gezamenlijk streven naar innovatieve oplossingen voor duurzame mobiliteit.