Stad Leuven stimuleert levering van pakjes met de fiets via wij.leveren

23 November 2023

Stad Leuven stimuleert levering van pakjes met de fiets via wij.leveren

"Fietskoeriers vervangen steeds meer ritten met bestelwagens en dat komt de leefbaarheid en verkeersveiligheid in onze stad zeker ten goede. Ieder pakket dat vervoerd wordt per fiets, scheelt in uitstoot, luchtvervuiling, lawaaihinder en filevorming." - David Dessers

Met het verdeelplatform wij.leveren zorgen stad Leuven en de buurgemeenten dat pakjes op een duurzame manier geleverd worden. Sinds kort kunnen handelaars in regio Leuven die aangesloten zijn bij het platform, ervoor kiezen om pakjes ook door een fietskoerier aan huis te laten leveren. Om het aanbod verder bekend te maken schenkt wij.leveren in de eindejaarsperiode, van 24 november tot 31 december, honderden gratis fietsritten aan Leuvense handelaars.

Met meer dan 80 deelnemende handelaars is het verdeelplatform wij.leveren in volle groei. Het platform kwam er eind 2022 op initiatief van de stad Leuven. Samen met buurgemeenten, logistieke partners en handelaars wil de stad met dit platform pakjes op een duurzame manier verdelen.

Klanten die online bestellen bij de handelszaken kiezen ervoor om hun pakje emissievrij te laten leveren. Dat gebeurt dankzij een samenwerking met bpost, dat voor pakjes van wij.leveren overbodige kilometers vermijdt en met elektrische bestelwagens werkt. Sinds kort kunnen pakjes ook door een fietskoerier geleverd worden. Koerierdienst Cargo Velo haalt de pakjes op in de winkel en levert ze ten laatste daags nadien.

Eindejaarsactie

Om duurzame fietsbedeling in de kijker te zetten bij Leuvense handelaars lanceert wij.leveren op vrijdag 24 november een eindejaarsactie waarbij het honderden gratis fietsritten wegschenkt. "Deelnemende handelaars krijgen vijf fietsritten cadeau, handelaars die nog niet aangesloten zijn krijgen drie ritten als ze zich voor 1 december registreren. Daarnaast voorziet wij.leveren nog honderd extra ritten zolang de voorraad strekt", legt schepen van handel Johan Geleyns uit. "Als stad willen we mensen uitnodigen om in Leuvense handelszaken te komen shoppen en onze e-commerce tegelijk zo duurzaam mogelijk maken. Je kan trouwens ook als je in de winkel shopt je pakje per fiets thuis laten leveren, zodat je je bestelling niet hoeft mee te dragen tijdens het winkelen. Een pakje per fiets laten leveren is duurder dan per bestelwagen, maar heeft wel een sterke ecologische meerwaarde. Via dit aanbod hopen we dat Leuvense handelaars in de drukke eindejaarsperiode al eens beroep zullen doen op een fietskoerier en zichzelf en hun klanten van de voordelen van wij.leveren zullen overtuigen."

"Dit is opnieuw een belangrijke stap in het verder verduurzamen van stadslogistiek", gaat schepen van mobiliteit David Dessers verder. "Pakjes laten leveren door een fietskoerier zit duidelijk in de lift. Consumenten vinden het alsmaar belangrijker dat hun pakjes op een duurzame manier geleverd worden. Fietskoeriers vervangen steeds meer ritten met bestelwagens en dat komt de leefbaarheid en verkeersveiligheid in onze stad zeker ten goede. Ieder pakket dat vervoerd wordt per fiets, scheelt in uitstoot, luchtvervuiling, lawaaihinder en filevorming."