Stad Leuven helpt burgers energie besparen met gratis infosessies

30 Oktober 2023

Stad Leuven helpt burgers energie besparen met gratis infosessies

"We merken dat veel mensen wel energie willen besparen, maar door het bos de bomen niet zien of niet goed weten hoe daaraan te beginnen. Met deze infosessies willen we hen objectieve, correcte informatie aanreiken." - David Dessers

Om Leuvenaars te helpen met het besparen van energie organiseert de stad in samenwerking met ECoOB, Dialoog, Fluvius en EnergieID ook dit najaar gratis infosessies. Leuvenaars krijgen er objectieve, correcte informatie om op een efficiëntere manier energie te gebruiken en de overstap te maken naar hernieuwbare energie. Met gerichte vragen of voor persoonlijk advies kunnen burgers steeds terecht bij het Klimaathuis.

"We merken dat in Leuven de wil om duurzaam te renoveren groot is. Het aantal energiepremies dat we toekennen stijgt jaar na jaar, van 361 in 2019 tot 428 in 2022. Met premies, persoonlijke begeleiding en informatieavonden willen we Leuvenaars motiveren en helpen om energiebesparende werken uit te voeren", vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers.

Vorig jaar hebben 342 Leuvenaars deelgenomen aan tien infosessies. Vooral de sessies over het plaatsen van zonnepanelen lokten veel gegadigden. "We merken dat veel mensen wel energie willen besparen, maar door het bos de bomen niet zien of niet goed weten hoe daaraan te beginnen. Met deze infosessies willen we hen objectieve, correcte informatie aanreiken. Energie besparen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portefeuille."

Brede waaier van onderwerpen

De onderwerpen die aan bod komen zijn erg divers. De eerste sessie over zonnepanelen vond dinsdagavond al plaats. Volgende week dinsdag 31 oktober is de volgende sessie gepland. Dan lichten de stad en EnergieID uitgebreid de gratis monitoring tool 'Energie ID' toe. Met die tool kun je je energieverbruik monitoren en verminderen. "Dankzij de tool krijg je een reëel beeld van je eigen energieverbruik. We zijn ervan overtuigd dat dit het vertrekpunt is om bewuster te verbruiken en gericht energiebesparende maatregelen te nemen", aldus schepen Dessers.

Later dit najaar volgen er nog infoavonden over het isoleren van je dak, ramen en muren, energiezuinig ventileren en energiezuinig verwarmen met een warmtepomp. Een algemene infosessie over de energietransitie sluit de reeks af. De sessies vinden telkens op dinsdag plaats in de Silo in de Vaartkom. Enkel de sessie over warmtepompen vindt plaats op donderdag in plaats van dinsdag; de sessie over raam- en muurisolatie vindt online plaats.

Het volledige overzicht van alle infosessies vind je op leuven.be/infosessiesenergie. Deelname is gratis, maar houd er wel rekening mee dat je vooraf moet inschrijven om zeker te zijn van een plekje. Met gerichte vragen of voor persoonlijk advies kunnen burgers ook steeds terecht bij het Klimaathuis.