Stad Leuven en Animal Rescue Service gaan op zoek naar vrijwilligers

15 November 2023

Stad Leuven en Animal Rescue Service gaan op zoek naar vrijwilligers

"De laatste jaren is het aantal hulpvragen in regio Leuven sterk toegenomen. Daarom gaan we samen met ARS op zoek naar extra vrijwilligers zodat we ook in de toekomst snel en gepast kunnen blijven reageren op noodsituaties met wilde dieren." - Thomas Van Oppens

Om hulp te bieden aan wilde dieren in nood werkt stad Leuven samen met de vzw Animal Rescue Service (ARS). ARS is een mobiel reddingsteam dat ter plaatse komt wanneer een wild dier gekwetst is, of een exotisch of gevaarlijk dier ontsnapt is. Dankzij hun tussenkomst kan er adequaat en spoedig gereageerd worden wanneer een wild dier in nood is. De stad en ARS gaan nu op zoek naar extra vrijwilligers en organiseren een infomoment op 16 november voor kandidaat-vrijwilligers.

"Voor het redden van wilde dieren in nood werken we sinds enkele jaren nauw samen met Animal Rescue Service. Denk bijvoorbeeld aan een ree die vast komt te zitten in een stadstuin of een gewonde egel langs de kant van de weg. De laatste jaren is het aantal hulpvragen in regio Leuven sterk toegenomen. Daarom gaan we samen met ARS op zoek naar extra vrijwilligers zodat we ook in de toekomst snel en gepast kunnen blijven reageren op noodsituaties met wilde dieren", licht schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens toe.

"De overlevingskansen van een wild dier slinken met de minuut. Daarom is het belangrijk om ons team te versterken met enthousiaste en verantwoordelijke vrijwilligers uit Leuven die bij een oproep direct kunnen uitrijden. Als vrijwilliger heb je een groot hart voor dieren, werk je graag buiten en ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Uiteraard zorgen wij voor een gepaste opleiding en ondersteuning", licht Matthieu Helleputte van ARS verder toe.

Vrijwilligers beschikken over eigen vervoer en een rijbewijs B zodat ze snel ter plaatse zijn bij een noodoproep en (kleine) dieren kunnen vervoeren. Vrijwilligers geven zelf aan hoeveel kilometer rond hun woonplaats ze willen werken.

Infomoment op 16 november
De stad en ARS organiseren een infomoment voor kandidaat-vrijwilligers. Het infomoment vindt plaats op donderdag 16 november om 19 uur in Gemeenschapscentrum Bosstraat, Bosstraat 28, Wilsele. Matthieu Helleputte, de drijvende kracht achter ARS, vertelt er alles over de job, de taken en de verwachtingen, aangevuld met leuke anekdotes. Het is een uitgelezen moment voor kandidaat-vrijwilligers om al hun vragen over ARS te stellen en te kijken of er een vrijwilligersengagement uit kan voortvloeien. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer informatie vind je op www.leuven.be/vrijwilliger-animal-rescue-service.
Over ARS

ARS is een mobiel reddingsteam, de zogenaamde “dierenambulance”. Op vraag van politie, brandweer en particulieren komen ze tussenbeide voor het vangen en transporteren van wilde (gewonde) dieren naar een erkend vogel- en zoogdierenopvangcentrum (VOC). Ze zorgen ook voor het vangen en transporteren van ontsnapte vee- en hoevedieren, exotische dieren en gevaarlijke dieren.