Tijdelijke invulling voor de Scheutsite

30 Augustus 2019

Tijdelijke invulling voor de Scheutsite

"Heel wat Leuvense verenigingen en organisaties zijn op zoek naar ruimte. Als stad willen we hen daarin optimaal ondersteunen." - Lies Corneillie

Stad Leuven kocht onlangs de site van Scheut aan in Kessel-Lo, een park van ruim 20 voetbalvelden groot met twee missiegebouwen. De stad wil op dit prachtige domein ruimte creëren voor het middenveld en verenigingsleven. Eén van beide gebouwen, het Missiehuis van Scheut, staat sinds deze zomer leeg. De stad gaat vanaf 17 september samen met de buurt, het Leuvens middenveld en verenigingen op zoek naar een tijdelijke invulling van de vele ruimtes in het gebouw.

De omvangrijke gebouwen op de Scheutsite kunnen een antwoord bieden op de talrijke vragen van verenigingen en middenveldorganisaties naar meer ruimte. "Heel wat Leuvense verenigingen en organisaties zijn op zoek naar ruimte. Als stad willen we hen daarin optimaal ondersteunen, want dankzij hen is Leuven een bruisende en warme stad", zegt schepen van vastgoed Lies Corneillie.

"Heel wat Leuvense verenigingen en organisaties zijn op zoek naar ruimte. Als stad willen we hen daarin optimaal ondersteunen." - Lies Corneillie

Het Missiehuis van Scheut zal als eerste gebouw op het domein een nieuwe invulling krijgen. Het gebouw is nog in goede staat. De invulling is in de eerste plaats tijdelijk. Zo kan het omvangrijke gebouw zo snel mogelijk in gebruik genomen worden zonder grote renovatiewerken. De stad bekijkt de komende maanden samen met geïnteresseerde buurtbewoners, Leuvense organisaties en verenigingen, hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van het gebouw.

Infomoment op 17 september

Op dinsdagavond 17 september organiseert de stad een informatiemoment. Alle Leuvense verenigingen en organisaties met een maatschappelijk, sociaal, socio-cultureel of artistiek karakter, en andere geïnteresseerden, zijn welkom om de mogelijkheden van het gebouw en het vervolgtraject te ontdekken. Ook buurtbewoners krijgen hier de kans om op de hoogte te blijven van de evoluties en hun stem daarin te laten horen.

De Scheutsite biedt een enorme waaier aan mogelijkheden. Vele Leuvenaars kunnen hier tegelijkertijd terecht. Buurtbewoners, verenigingen en andere organisaties hebben hier de fysieke ruimte om elkaar te ontmoeten. Bij de denkoefening rond de concrete invulling van de ruimtes zal de stad hen helpen om ook te zoeken naar kansen om onderling verbinding te maken. De stad hoopt dat de site een broedplaats van verbinding wordt.

Geïnteresseerden zijn welkom op de Scheutsite, Zavelstraat 78, Kessel-Lo. Om 19 uur start het infomoment. Tussen 20 en 22 uur is een vrij bezoek aan het missiehuis mogelijk.

Tweede gebouw

In het tweede gebouw op de site wonen momenteel nog de Zusters van de Jacht. Zij verhuizen eind september 2020. De stad zal dit gebouw vervolgens grondig renoveren. De organisaties en verenigingen die een tijdelijke plek hebben in het gebouw van de Scheutisten, worden betrokken bij de definitieve invulling van dit tweede gebouw. De renovatiewerken worden vermoedelijk afgerond in 2021.