Randparkeren promoten op zaterdagen en koopzondagen het hele jaar door

06 December 2014

Groen wil dat Leuven een ambitieus systeem van randparkeren uitbouwt. Minstens op zaterdag en koopzondagen zouden zo heel wat mensen comfortabel aan de rand van de stad kunnen parkeren, wat ook goed is voor de leefbaarheid van de binnenstad. Tienduizenden mensen komen de volgende weken naar Leuven om kerstinkopen te doen. Op 11 december start de kerstmarkt. Er zijn koopzondagen op 14, 21 en 28 december. Ook op alle zaterdagen zal er veel volk op de been zijn. Een goede zaak voor de Leuvense handelaars. Maar het brengt veel verkeer mee. Andere centrumsteden kiezen volop voor randparkeren, om auto's uit de stad te houden. Zo zorgt Mechelen voor buiten de vesten van de stad. Tussen 10u en 19u zorgen gratis shuttlebusjes voor een verbinding met het winkelcentrum met een wachttijd van maximaal vijf minuten.

gratis randparkeren op drie grote parkeerterreinen

Leuven beperkt zich tot een promotie van twee centrumparkings, Heilig Hart en De Bond. Met een combiticket van De Lijn, geraak je dan in het winkelcentrum. Het gevolg is dat randparkeren in Leuven een marginaal fenomeen blijft. De enige grote parking die we als een randparking kunnen bestempelen is die van de Philipssite. Maar in het weekend is die maar voor 28% bezet. Van de 1.250 plaatsen staan er dus 900 gewoon leeg. Dat is heel dure infrastructuur die slecht gebruikt wordt. Waarom? Omdat het prijsverschil met de centrumparkings te beperkt blijft. En ook omdat een efficiënte verbinding met het winkelcentrum ontbreekt. In Mechelen worden randparkeren en shuttlebussen het hele jaar door aangeboden, op alle zaterdagen en alle koopzondagen. Op die manier geef je tijd aan de winkelende bezoeker om zijn of haar parkeergedrag aan te passen en kan het model groeien. Bovendien kan het promoten van randparkeren enkel lukken wanneer er ook voldoende over gecommuniceerd wordt.

David Dessers (gemeenteraadslid): "Het is hoog tijd dat Leuven verstandiger omspringt met zijn bestaande randparkings en extra inspanningen levert om het randparkeren aan te moedigen. Zeker met het oog op de komst van een extra randparking aan de Vaart. Daarom zal Groen tijdens de gemeenteraad van 8 december voorstellen dat het stadsbestuur de inspanningen van andere centrumsteden rond de promotie van randparkeren gaat onderzoeken, om te zien welke modellen toepasbaar zijn in Leuven. In samenspraak met de diensten zou Leuven een model moeten uitwerken om het randparkeren op zaterdagen en koopzondagen het hele jaar door aan te moedigen, door een herziening van de  huidige tarieven en door een goede busverbinding met het Leuvense winkelcentrum."

David Dessers, gemeenteraadslid