Proefopstelling Constantin Meunierstraat laat buurtbewoners dromen van groene herinrichting

23 Juni 2023

Proefopstelling Constantin Meunierstraat laat buurtbewoners dromen van groene herinrichting

"Dit soort projecten om de leefbaarheid, klimaatbestendigheid en biodiversiteit te verbeteren, is exact wat we nodig hebben om de uitdagingen van vandaag aan te gaan." - David Dessers

Gisteren stelde de stad Leuven op een druk bijgewoonde infomarkt op het Hoornplein haar ambities voor de Constantin Meunierstraat voor. Binnen enkele jaren krijgt deze straat een grondig heraanleg. Opvallend: het zijn de ideeën van de buurt die mee het uitzicht van het openbaar domein zullen bepalen. Bewoners kunnen ook helpen bouwen aan een proefopstelling, die vanaf september in een stukje van de straat wordt opgesteld.

Binnen enkele jaren wordt de Constantin Meunierstraat in het Leuvense Nieuw Kwartier opnieuw aangelegd. "Deze straat biedt veel mogelijkheden om de levenskwaliteit en verkeersveiligheid van de hele buurt te verhogen", zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina. "Samen met de bewoners willen we bekijken wat hun wensen en noden zijn en aftoetsen of die haalbaar zijn. Op onze verlanglijst staan alvast ruimte voor groen, ruimte voor buurtontmoeting en plekken waar regenwater kan insijpelen. We willen de straat voor de buurtbewoners groener, verkeersveiliger, aangenamer en klimaatrobuust maken. Op die manier zal ze naadloos aansluiten op het bruisende Hoornplein. Om inspiratie te bieden over hoe we het openbaar domein kunnen inrichten, bouwen we samen met de buurtbewoners een proefopstelling die de toekomst van de straat tastbaar maakt. Zo kunnen we uittesten wat wel en niet werkt." De proefopstelling met ruimte voor groen, bomen en ontmoetingsplaatsen vind je na de zomer centraal in het Nieuw Kwartier, tussen de Paul Lebrunstraat en de Emile van Arenberghstraat.

Atelier Meunier

​"We gaan op verschillende momenten met de bewoners van het Nieuw Kwartier aan de slag tijdens zogenaamde Atelier Meuniers. Gisteren vond het tweede plaats. Buurtbewoners konden er het ontwerp van de proefopstelling ontdekken en meer informatie krijgen over het project. Daarnaast konden ze er ook te weten komen hoe de stad ondersteunt bij het vergroenen en klimaatadaptief maken van hun eigen terras of tuin. We betrekken de bewoners ook bij het uitvoeren van metingen en evaluaties, zoals verkeerstellingen", vult schepen van mobiliteit David Dessers aan. "Dit soort projecten om de leefbaarheid, klimaatbestendigheid en biodiversiteit te verbeteren, is exact wat we nodig hebben om de uitdagingen van vandaag aan te gaan."

"Het is heel vernieuwend dat er op deze manier extra plaats komt voor toekomstbomen en meer planten, struiken en bloemen in het druk bebouwde centrum van de stad", besluit schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

Het traject in de Constantin Meunierstraat kadert binnen het Europese Horizon2020 project JUSTNature, waarbij stad Leuven één van de pilootsteden is. In het project willen Leuven en partnersteden ​ natuur-gebaseerde oplossingen inzetten om klimaatadaptief te worden, vanuit het principe dat iedereen recht heeft op ecologische ruimte.