Prikkelarme dag op septemberkermis

07 September 2023

Prikkelarme dag op septemberkermis

"We organiseren deze prikkelarme dag niet alleen voor kinderen of volwassenen met autisme of epilepsie, maar voor iedereen die eens rustig de kermis wil bezoeken en minder prikkels wil. We willen dat iedereen zich kan uitleven op de kermis." - Lies Corneillie

Nog tot 17 september staat de kermis op het Ladeuze- en het Hooverplein. Op maandag 11 september zal het er even wat stiller zijn. De stad organiseert dan een prikkelarme dag. Tussen 16 en 19 uur wordt het geluid begrensd tot 50 decibels (vergelijkbaar met achtergrondmuziek) en worden felle lichten gedimd en flikkerende lichten gedoofd. Kermis moet immers een feest zijn voor iedereen, ook voor wie gevoelig is voor fel licht en zware geluiden.

"Kermis betekent veel licht en geluid. Voor de meeste bezoekers hoort dat bij de charme van het gebeuren, maar voor anderen zorgt het voor een grote overprikkeling", vertelt schepen van evenementen Bert Cornillie. "Daarom organiseren de stad en de foornijveraars nu al enkele jaren een prikkelarme kermisdag. Zo kan ook wie van rust houdt of moeite heeft om al deze indrukken te filteren, genieten van een leuk avondje. Want in Leuven is de kermis een feest voor iedereen!"

De microfoons zullen voor even zwijgen, tenzij om de start van een attractie aan te kondigen. Er zullen bovendien geen toeters of andere storende geluiden zijn. "Bezoekers hebben ook extra tijd om in en uit een attractie te stappen en snelle attracties zullen trager draaien. We organiseren deze prikkelarme dag niet alleen voor kinderen of volwassenen met autisme of epilepsie, maar voor iedereen die eens rustig de kermis wil bezoeken en minder prikkels wil. We willen dat iedereen zich kan uitleven op de kermis. Dit is een goede praktijk die we willen uitrollen naar andere plekken en activiteiten", vult schepen van gelijke kansen Lies Corneillie aan.