Nieuw op de recyclageparken in Leuven : milieuvriendelijke potgrond op basis van compost

12 Mei 2023

Nieuw op de recyclageparken in Leuven : milieuvriendelijke potgrond op basis van compost

" We zijn blij dat begin maart milieuvriendelijke potgrond verkocht wordt op de recyclageparken van Ecowerf. Potgrond die ideaal is voor een vierkantemeteruin of voor terras-, pot- en kuipplanten.” zegt Wouter Florizoone, ondervoorzitter bij Ecowerf en gemeenteraadslid.

Afval is de grondstof voor nieuwe producten. Vanuit die optiek zorgen onze vertegenwoordigers in de stedelijke commissies en de Raad van Bestuur van Ecowerf steevast voor concrete input en constructieve ideeën om de reguliere werking van de stad of afvalintercommunale verder te verduurzamen.

Zo werd er een tijdje geleden het voorstel gelanceerd om op basis van compost ook potgrond aan te maken, met minder turf. 

“Ideeën moeten uiteraard afgetoetst worden op hun economische en technische haalbaarheid. Maar we zijn blij dat we kunnen communiceren dat na een voorbereidend proces om de Vlao-kwaliteitseisen te halen er sedert begin maart milieuvriendelijke potgrond verkocht wordt op de recyclageparken van Ecowerf. Potgrond die ideaal is voor een vierkantemeteruin of voor terras-, pot- en kuipplanten.” zegt Wouter Florizoone, ondervoorzitter bij Ecowerf en gemeenteraadslid.

De voorverpakte potgrond (50 l) bestaat uit 15% eigen gft-compost en 85% potgrond*. Het grote verschil tussen compost en potgrond is dat compost een bodemverbeterend middel is, maar niet bedoeld is om planten in te kweken. Compost is wel bruikbaar als grondstof voor potgrond, zo wordt deze potgrond geproduceerd op basis van onze eigen gft-compost. De potgrond is dus ideaal voor je vierkantemetertuintje, het verpotten van kamerplanten of telen in bloembakken.

“Als liefhebber van kamerplanten worstelde ik met het feit dat potgrond vaak onecologisch samengesteld is. Deze potgrond van Ecowerf is een mooie stap naar een ecologisch lokaal product met een minimale impact op de natuur.” aldus gemeenteraadslid Ann Li.

Meer info over de potgrond en de verkooppunten kan je terugvinden op: https://www.ecowerf.be/zet-de-bloemetjes-buiten-met-potgrond-van-ecowerf

*Potgrond met een samenstelling van 35 % schorscompost, 25 % Baltische tuinturf en 25 % turfstrooisel