AG Stadsontwikkeling Leuven en Livez onthullen plannen voor site De Boomgaard

20 Juni 2022

AG Stadsontwikkeling Leuven en Livez onthullen plannen voor site De Boomgaard

"We werken graag samen met Leuvense organisaties om het recht op wonen voor iedereen te realiseren. We lanceerden in mei 2021 een projectoproep en uit vijf sterke projectvoorstellen selecteerden we LIVEZ als geschikte partner." - Lies Corneillie

AG Stadsontwikkeling Leuven ging in 2021 op zoek naar een organisatie die een collectief woonproject met sociaal oogmerk wilde realiseren op het terrein van de voormalige basisschool De Boomgaard in Kessel-Lo. Livez, Leuvens Initiatief Voor Eerlijke Zorg, kwam als beste kandidaat uit de oproep. Livez is een coalitie van vier Leuvense zorgorganisaties (De Wissel, Woonzorgnet Dijleland, Oostrem en Zorg Leuven) en Stadsmakersfonds. Intussen is de site via een onderhandse erfpachtovereenkomst toegekend en maakt Livez plannen voor de tijdelijke invulling op het terrein in afwachting van de start van het bouwproject.

Projectoproep

AG Stadsontwikkeling Leuven kocht begin 2021 de site van de voormalige basisschool De Boomgaard in Kessel-Lo aan. "We beslisten om de site niet zelf te ontwikkelen, maar op zoek te gaan naar een organisatie, vereniging, stichting of collectief van burgers om er een collectief woonproject met een sociale insteek te realiseren. Als 'projectontwikkelaar van de stad' werken we immers graag samen met organisaties in onze stad om zo het recht op wonen voor iedereen te realiseren", licht voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven Lies Corneillie toe. "We lanceerden in mei 2021 een projectoproep en uit vijf sterke projectvoorstellen selecteerden we LIVEZ als geschikte partner."

Woonzorgproject

"Livez verkrijgt een erfpachtrecht voor 99 jaar op De Boomgaard en zal hiermee een innovatief en buurtgericht woonzorgproject realiseren door inclusieve woningen te creëren," vertelt Lies Corneillie . "Livez staat klaar met expertise over residentiële zorg en biedt zich aan als een betrouwbare partner om de buurt zorgbestendig te maken." De bouw van zorgkamers, duo-woningen, gezinswoningen en studio’s zijn een eerste stap. De vijf initiatiefnemers zullen in de ontwikkelingsfase het project trekken. Stadsmakersfonds brengt in dit concept haar vastgoedexpertise aan boord. Verder vergemakkelijken zij het proces, zodat bewoners en buurtbewoners vanaf de bewoningsfase mee kunnen instappen in De Boomgaard.

Zorgbestendige buurt

De ambitie van het project is om een buurt te creëren waar je zorgbestendig kan wonen, een buurt met een hoge hospiscore (zoals woonscore of mobiscore). Het innoverende pilootproject zorgt ervoor dat de zorg zich aanpast aan de persoon, in plaats van dat de persoon zich moet aanpassen aan de beschikbare zorg. Er worden universele woonunits met verschillende groottes en indelingen op het terrein gebouwd die makkelijk aanpasbaar zijn aan de zorgnood van de bewoner. "Buurtbewoners die een zorgnood ervaren kunnen op deze manier enkele straten verder gaan wonen. Zo verhuizen ze naar een plek die beantwoordt aan hun zorgnood maar blijven ze toch in hun vertrouwde omgeving", besluit Jan Vanwezer van Livez.

Tijdelijke invulling

Het project richt zich niet alleen op het perceel van de Boomgaard maar wil de hele buurt betrekken. In afwachting van de notariële erfpachtakte start Livez met de voorbereiding van het project, de buurtwerking en de tijdelijke invulling aan de gebouwen op de site. De buurtavond is een eerste stap in een kennismaking met de buurtbewoners en een zoektocht naar de sleutelfiguren en verenigingen in de buurt die mee vormen willen geven aan het tijdelijk gebruik. De activiteiten zullen in dezelfde lijn liggen met het toekomstige project van LIVEZ.