Parking Vaartkom krijgt slimme upgrade

11 Augustus 2023

Parking Vaartkom krijgt slimme upgrade

"Je kan voortaan aan alle uitritten met de kaart en contactloos betalen. Je hoeft dus niet langer ​eerst langs een betaalautomaat." - David Dessers

Stad Leuven maakt deze zomer de randparking Vaartkom nog aantrekkelijker met een aantal slimme ingrepen. Ze vernieuwde al de slagbomen en betaalautomaten zodat je vanaf nu ook kan kiezen voor cashless betalen aan de slagboom zelf. En dankzij nummerplaatherkenning wordt het binnenkort mogelijk om de parking in en uit te rijden zonder dat je daarvoor helemaal moet stoppen.

"Er vonden de voorbije weken werken plaats in parking Vaartkom. We plaatsten zes nieuwe slagbomen, één aan elke in- en uitrit. Er kwamen ook zes nieuwe betaalautomaten. Je kan aan elk van hen met je bankkaart betalen maar er blijft ook een automaat waar je met cash geld kan betalen", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "Je kan voortaan ook gewoon aan alle uitritten met de kaart en contactloos betalen. Je hoeft dus niet langer ​eerst langs een betaalautomaat."

Om vandalisme tegen te gaan, plaatste de stad extra camera’s en sensoren op de deuren van de rode kasten met brandslangen. En wie iets wil melden of hulp nodig heeft, krijgt meer mogelijkheden. "Alle betaalautomaten zijn nu uitgerust met een intercom waarmee je in contact kan komen met een hulplijn en aan de verschillende nooduitgangen plaatsten we twaalf extra intercoms", verduidelijkt schepen van mobiliteit David Dessers. 

Nummerplaatherkenning

En er zijn de komende maanden nog vernieuwingen op til. "Dankzij het systeem van nummerplaatherkenning zal je binnenkort de parking in en uit kunnen rijden zonder een ticket te nemen of te passeren langs de betaalautomaat. De camera's aan de in- en uitgang herkennen je nummerplaat en de slagboom gaat automatisch open. Je moet daarvoor enkel je nummerplaat registreren in apps als 4411 of Easypark. Je sessie start en stopt automatisch bij het binnen- en buitenrijden van de parking. De betaling verloopt via een door jou geselecteerde betaalmethode", besluit Dessers. Met deze ingrepen wil de stad parking Vaartkom als randparking nog aantrekkelijker maken.

Parkeren in parking Vaartkom is voordelig en makkelijk. Het eerste uur is gratis. Nadien betaal je 2 euro per uur, met een maximum van 6 euro per dag. De maximum nachtprijs bedraagt 3 euro. Op vrijdag, zaterdag en koopzondagen zijn de eerste vier uur gratis. Op die dagen rijdt er elk kwartier een gratis elektrische pendelbus naar het centrum. De bus stopt aan parking Vaartkom, het Ferdinand Smoldersplein, het Rector de Somerplein en in de Bondgenotenlaan (aan de Jan Stasstraat). Te voet ben je op 10 minuten in het centrum.