Inwoners ruilen parkeerplaats definitief in voor ontmoetingsplek

20 Januari 2023

Inwoners ruilen parkeerplaats definitief in voor ontmoetingsplek

"Dit project toont wat er allemaal mogelijk is op straat. We hopen dat dit experiment andere straten zal inspireren!" - David Dessers

In het kader van het project Verover de Straat beslisten de inwoners van de Achttienaprillaan in Wilsele om in de zomer van 2022 een parkeerplaats in hun straat tijdelijk in te ruilen voor een ontmoetingsplek. Een straatmeubel dat buurtbewoners uitnodigt om even uit te blazen en een praatje te slaan, kwam er in de plaats. Tegelijkertijd overwogen ze om meer gebruik te maken van auto- en bakfietsdelen om zo de parkeerdruk te verminderen. De ervaringen waren erg positief en daarom hebben de bewoners en de stad nu beslist om de parkeerplaats definitief in te ruilen voor een ontmoetingsplek.

Begin 2022 opperden enkele buren het idee om één van de parkeerplaatsen in de straat een andere invulling te geven. Dat deden ze in het kader van Verover de Straat, een project van Autodelen.net en Infopunt Publieke Ruimte in samenwerking met de stad Leuven. Dat project wil straten en buurten sensibiliseren rond deelmobiliteit en kansen creëren voor meer groen en ontmoeting in woonstraten waar het merendeel van de ruimte naar parkeerplaatsen voor privéwagens gaat.

In de zomer werd er een straatmeubel geïnstalleerd dat de buurtbewoners uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Het ontwerp werkten de buren zelf uit, onder begeleiding van Infopunt Publieke Ruimte. Het meubel uit gerecupereerd hout bestaat uit een zitbank met een uitklapbaar tafeltje, een knikkerbaan en een plantenbak. De buren legden ook het bestaande plantenvak ernaast opnieuw aan en voegden enkele boomstammen als spelelement toe. Na een testperiode van vier maanden was het enthousiasme nog steeds groot en de meerderheid van de buren wenste dat de ontmoetingsplek zou blijven.

"Daarop beslisten we om deze parkeerplaats definitief in te ruilen voor een ontmoetingsplek", aldus schepen van mobiliteit David Dessers. "Het is fijn om vast te stellen dat buren nadenken over de invulling van hun straat en dat de parkeerplaats nu plaats maakt voor een fijne plek voor de buurt. Dit project toont wat er allemaal mogelijk is op straat. Tegelijkertijd proeven de bewoners van de voordelen van auto- en bakfietsdelen. We hopen dat dit experiment andere straten zal inspireren!"

"We zijn tevreden dat de buren akkoord waren om het straatmeubel te laten staan. Het was geweldig om als bewoners aan het roer te kunnen staan van zo’n project voor de buurt. We hebben er veel tijd in geïnvesteerd en we zijn heel blij met de extra ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten," zegt Abdelkarim El Boussaklaoui die samen met enkele buren het project getrokken heeft.

"Bij de uitwerking van ideeën focussen we steeds op vier thema's: mobiliteit, groen, ontmoeting en spelen. Dit komt in het resultaat zeer mooi naar voren. Het is fantastisch om te zien hoe een kleine ingreep zoveel doet voor het straatbeeld en de sociale cohesie," aldus Naomé Carmeliet van Infopunt Publieke Ruimte.

Proeven van auto- en bakfietsdelen

Parallel aan het co-creatietraject maakten de inwoners kennis met deelmobiliteit. De bedoeling was dat meer buren een auto of bakfiets zouden delen zodat de parkeerdruk in de straat vermindert. En met succes. Er zijn duidelijke intenties om meer gebruik te maken van deelmobiliteit. Een bewoonster heeft haar wagen verkocht en maakt ondertussen gebruik van een deelwagen. Een andere bewoonster overweegt op korte termijn haar wagen in te zetten als deelwagen zodat de buren deze kunnen gebruiken. Meerdere bewoners hebben interesse om aan te sluiten bij een bestaande groep van Cozywheels in de buurt of bij een aanbieder als Cambio of Partago. "Hoe meer mensen de overstap maken naar autodelen, hoe meer plaats er vrij komt in onze straten", besluit schepen Dessers.

"Als je weet dat een privéauto gemiddeld 23u per dag stilstaat, is het maar logisch dat meer mensen overstappen op autodelen. We weten bovendien dat één deelwagen minstens zeven privéwagens vervangt, dus de ruimte die vrijkomt is enorm. Projecten als dit maken zichtbaar wat de winst van deelmobiliteit kan zijn", zegt Suzanne Ryvers van Autodelen.net

De stad en Autodelen.net organiseren op 23 januari om 19.30 uur een digitale infosessie over auto- en bakfietsdelen. Meer informatie vind je op www.leuven.be/autodelen.

Zelf aan de slag

Het project Verover de Straat loopt hiermee ten einde. Buurtbewoners die interesse hebben om in hun straat ook een parkeerplaats in te ruilen voor een ontmoetingsplek en te experimenteren met deelmobiliteit, kunnen hiervoor rekenen op steun van de stad via Kom op voor je wijk. Meer informatie hierover vind je op www.leuven.be/realiseer-een-idee.