Overdag schoonmaken in alle openbare Leuvense gebouwen, dat moet kunnen

21 September 2011

Deze week lanceerden de verschillende vakbonden een speciale om bedrijven en overheden ervan te overtuigen te kiezen voor schoonmaakploegen die overdag mogen werken, en niet langer 's morgens vroeg of 's avonds laat.campagne

Groen! steunt deze campagne volledig, en vraagt dat ook de stad Leuven maximaal zou kiezen voor dagschoonmaak.

Marleen Demuynck (gemeenteraadslid): "Dit is een zeer goede actie. Ook mensen die professioneel in de schoonmaak werken, verdienen een geregeld leven met regelmatige arbeidsuren, waardoor ze hun kinderen kunnen zien en zich op een normale manier kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer (wat vaak moeilijk is voor mensen die heel vroeg of heel laat moeten werken). Wanneer schoonmakers en schoonmaaksters gewoon overdag op de werkvloer aanwezig zijn, verhoogt dat het persoonlijk contact met wie in de kantoren werkt. De ervaring leert dat dat ook leidt tot grotere arbeidsvreugde en respect voor het geleverde werk. Met enkele goede afspraken is het best te doen om kantoren overdag schoon te maken."

Jan Mertens (lid raad van bestuur AGSL): "Binnen de raad van bestuur van het AGSL hebben we eerder al voorgesteld dagschoonmaak te overwegen toen werd beslist over het schoonmaakcontract van het stadskantoor. Dat zag men toen nog niet zitten, misschien nu wel. Op dit moment wordt een nieuw schoonmaakcontract voorbereid voor het stadskantoor, als onderdeel van een globale aanbesteding voor alle stadsgebouwen. In dat verband is het ook mogelijk dat de afspraken over wanneer de schoonmaak gebeurt worden aangepast. Wij zullen daarom opnieuw vragen dat men zou kiezen voor dagschoonmaak."

Groen! stelt voor dat de stad Leuven ernaar streeft om in alle stedelijke openbare gebouwen zoveel mogelijk te kiezen voor dagschoonmaak. Minimaal zou kunnen overwogen worden een aantal experimenten op te starten en zo de dagschoonmaak een kans te geven in die gebouwen waar het nu nog niet gebeurt. Daarmee zou Leuven een belangrijk sociaal signaal geven en een voorbeeldrol opnemen tegenover heel wat bedrijven.

Marleen Demuynck (gemeenteraadslid) en Jan Mertens (lid raad van bestuur AGSL)