Stad Leuven en Leuvense horeca houden samen opruimactie

05 Juli 2024

Stad Leuven en Leuvense horeca houden samen opruimactie

"Leuven is, samen met Brugge, de netste centrumstad van Vlaanderen, maar dat kan enkel als we elke dag allemaal samen onze handen uit de mouwen steken." - Thomas Van Oppens aan

De stad Leuven zet zich verder in om horeca- en handelszaken zoveel mogelijk ongediertevrij te houden. Naast de eerdere infosessies, organiseert de stad nu een grootschalige opruimactie bij diverse horecazaken. Zo zal de dienst stadsreiniging de hele week overbodig restmateriaal ophalen dat nu in opslagruimtes ligt en ongedierte kan aantrekken.

De grote opruimactie van de stad Leuven heeft niet alleen een praktisch nut, maar is ook van groot symbolisch belang. "Met deze gezamenlijke actie tonen we dat we samen aan één zeel trekken", zegt schepen van handel en horeca Johan Geleyns. "We ondersteunen onze ondernemers waar we kunnen en we blijven uitbaters op het hart drukken om waakzaam te blijven. Blijven controleren, blijven poetsen, dat is van belang."

"Leuven is, samen met Brugge, de netste centrumstad van Vlaanderen, maar dat kan enkel als we elke dag allemaal samen onze handen uit de mouwen steken", vult schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens aan. "Onze diensten zullen klaar staan om het buitengezette afval op afspraak op te halen. Zo zijn handelaars er snel vanaf en moet het afval niet lang op straat staan."

Tot en met vrijdag 5 juli komen de medewerkers van de dienst stadsreiniging elke voormiddag afval ophalen bij uitbaters die op voorhand hebben ingetekend op het aanbod. De uitbaters ruimen zelf hun afval op en zetten het klaar voor ophaling. Concreet gaat het om karton, isolatiemateriaal, oude bierkaartjes, textiel of tapijten.

Het stadsbestuur heeft eerder al een coördinerende rol aangenomen in de gezamenlijke aanpak om ongedierte te bestrijden. Zo organiseerde de stad, in samenwerking met het FAVV en een ongediertebestrijdingsbedrijf, infosessies voor de horeca met nuttige tips over het weren en bestrijden van ongedierte.

"Onze infosessies vorig jaar waren een succes met maar liefst 160 deelnemers. Deze week gaan we hier nog een stap verder in", aldus Geleyns. "Op het openbaar domein zijn er extra opruimacties en gerichte verdelgingsmaatregelen. Daarnaast blijft het noodzakelijk dat ook in de ondernemingen zelf wordt opgetreden."