Ook in Leuven fietstrommels

04 Juli 2014

Groen wil dat Leuven start met het voorzien van fietstrommels voor zijn inwoners. Dat zou minstens moeten gebeuren in die stadsdelen waar de vraag hoog blijkt. Een fietstrommel is een kleine afsluitbare fietsenstalling die op de openbare weg wordt geplaatst, ter voorkoming van diefstal of beschadiging. Zo'n fietstrommel is speciaal bedoeld voor bewoners die niet beschikken over voldoende bergruimte in huis en biedt een alternatief voor bewaakte of onbewaakte fietsenstallingen. Een trommel biedt plaats voor meerdere fietsen en wordt afgesloten met een slot. Heel veel stadsbewoners hebben geen plaats in huis om hun fiets te stallen of wonen aan een heel smalle stoep, en hebben evenmin stallingen in de buurt. Ze willen tegelijk een veiligere en meer sociale oplossing dan gewoon hun fiets op de stoep te zetten.

Toon Toelen: "Wij vragen dat het stadsbestuur begint met het plaatsen van fietstrommels voor bewoners. In een stad als Gent koos men ook voor deze optie: men begon met een proefproject en koos na een overheidsopdracht een geschikt type fietstrommel. Bewoners kunnen melden dat zij in hun buurt graag een fietstrommelplaats willen, en op basis daarvan komen er fietstrommels bij. Voor Leuven stellen we hetzelfde voor. Via een oproep aan de stadsbewoners kan men daarna in kaart brengen in welke stadsdelen de vraag het grootst is, en dan overgaan tot de plaatsing van fietstrommels."

We stellen voor om te kiezen voor een flexibel huursysteem willen dat laagdrempelig is : huren kan per dag, maand of jaar en werken met een chipkaart (zoals bij Cambio). Verder zou men ook fietstrommels kunnen voorzien van een fietslaadpunt en reparatiekit, zodat ook elektrische fietsen zonder uitneembare batterij kunnen opgeladen worden en een lekke band kan gestopt worden

(foto: Velo-Boxx)

Toon Toelen, gemeenteraadslid