Ontdek deelmobiliteit in Leuven

17 Juni 2023

Ontdek deelmobiliteit in Leuven

"Veel Leuvenaars zijn nog niet vertrouwd met het concept autodelen en zitten met vragen. Daarom wilden we mensen het aanbod aan (elektrische) deelmobiliteit eens live laten ontdekken." - David Dessers

De Leuvenaar kan er niet naast kijken, de Hoppinpunten hebben de laatste jaren de stad veroverd. Wat deze Hoppinpunten nu net te bieden hebben, kon men zaterdag 17 juni van dichtbij ontdekken in het gezelschap van een fris drankje en ervaren gebruikers van deelmobiliteit. 

Deelmobiliteit aan Hoppinpunten

In Leuven zijn er 43 Hoppinpunten. Dat zijn plekken in de stad waar je vlot van het ene op het andere vervoersmiddel kan overstappen en onder meer deelauto’s en deelfietsen kan gebruiken. 

De voordelen

Bij autodelen maken verschillende mensen samen om de beurt gebruik van één (of meerdere) wagens. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: je gebruikt de auto wanneer ze hem nodig hebben, anders rijden anderen ermee. Een deelauto kan je eigen (tweede) auto vervangen waardoor je heel wat kosten bespaart. Zonder auto op je oprit denk je bovendien bewuster na over de alternatieven om je te verplaatsen. Zo vormt een deelwagen een duurzaam en flexibel alternatief voor de eigen wagen. Fietsdelen, waarbij je een (elektrische) (bak)fiets gebruikt wanneer nodig, vormt een interessante aanvulling op het autodeelaanbod om het leven zonder eigen wagen mogelijk te maken.

Ontdek het zelf!

Autodelen.net, het Vlaams netwerk voor autodelen, organiseerde in opdracht van de Stad Leuven op zaterdag 17 juni een opendeurdag aan de Hoppinpunten op het Sint-Jacobsplein en aan het OCMW. "Veel mensen zijn nog niet vertrouwd met het concept autodelen en zitten met vragen. Daarom wilden we mensen het aanbod aan (elektrische) deelmobiliteit eens live laten ontdekken", aldus schepen David Dessers. "Autodelen.net gaf niet enkel uitleg over het gebruik van de elektrische deelwagens, de aanwezigen konden ook een deelfiets, elektrische deelbakfiets of deelauto uittesten en kregen een antwoord op al hun vragen rond deelmobiliteit in Leuven."