Stad Leuven activeert scholen tot klimaatacties op Onderwijsliving 2030 XL
19 April 2023
"Onze stad werd vorig jaar uit meer dan 400 kandidaat-steden gekozen als één van de 100 klimaatneutrale en slimme steden van Europa. Ook Amsterdam, Sevilla en Porto maken deel uit van die 100 steden. We delen graag onze ervaringen met hen en zijn erg benieuwd naar hoe zij het aanpakken." - David Dessers
Vandaag organiseerde stad Leuven haar vijfde onderwijsliving voor onderwijsmakers in Bib Leuven. Op de onderwijslivings ontmoeten leraren en directies elkaar en ontdekken ze via interactieve sessies hoe de stad de Leuvense scholen kan ondersteunen. Thema’s zoals het welbevinden van jongeren, kansarmoede en digitalisering kwamen er reeds aan bod. Tijdens deze bijzondere feesteditie 'Onderwijsliving 2030 XL' draaide alles rond klimaatactie in, rond en met scholen, een thema waar de stad met School 2030 sterk op inzet.
"Jongeren tonen ons al langer dat ze wakker liggen van de klimaatcrisis en dat ze kiezen voor een duurzame levensstijl. Ook de Leuvense scholen zijn gemotiveerd om hun verantwoordelijkheid mee op te nemen door zelf duurzaam school te maken, maar weten niet altijd hoe ze hier mee aan de slag kunnen. Met School 2030 helpen we hen met het opstellen en uitvoeren van een concreet en geïntegreerd klimaatbeleid", zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.
Inspireren en ondersteunen
De stad heeft een breed aanbod om scholen te helpen om de ecologische voetafdruk van de school te verkleinen en om leerlingen daar optimaal bij te betrekken. In het keuzemenu van School 2030 kunnen scholen instrumenten vinden om hun hun energie- en waterverbruik te monitoren en zo te verminderen, inspiratie voor duurzame en gezonde voeding, wegwijs voor subsidies voor een groene speelplaats of een ander duurzaam project. Daarnaast is er ook een aanbod gericht op de leerlingen. Scholen krijgen begeleiding om leerlingen mee te laten participeren en om de klimaatuitdagingen ook in de lessen te integreren. "Op deze onderwijsliving kregen scholen en leerlingen inzicht in dat aanbod en konden ze in workshops heel concreet uittesten. Uniek deze keer was dat we een internationaal gezelschap op bezoek hadden dat mee kwam beleven hoe wij in Leuven de scholen mee betrekken in ons klimaatbeleid", vervolgt Lalynn Wadera.
Programma & expo
Vlak voor de middag verwelkomde de schepen van onderwijs, Lalynn Wadera meer dan 100 gasten uit het binnen-en buitenland. Een namiddag met internationale allure dus, want als een van de 100 door Europa gekozen 'klimaatneutrale en slimme missiesteden tegen 2030', deelde Leuven haar ervaringen met klimaatjongeren en onderwijsmakers uit partnersteden Amsterdam, Porto en Sevilla.
"Het is letterlijk vijf voor twaalf om de klimaatuitdagingen aan te pakken. De Leuvense leerlingen en scholen hebben dat begrepen en bouwen heel graag mee aan onze ambitie om duurzaam school te maken. In mijn toespraak heb ik hen uitdrukkelijk bedankt voor dat engagement, en vooral hen gemotiveerd om verder te gaan op de ingeslagen weg", stelt schepen Wadera.
"Onze stad werd vorig jaar uit meer dan 400 kandidaat-steden gekozen als één van de 100 klimaatneutrale en slimme steden van Europa. Dat zijn 100 steden die met extra steun en expertise vanuit Europa zich engageren om versneld klimaatneutraal te worden tegen 2030. Op die manier zullen die 100 steden een cruciale bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van het Europese continent. Ook Amsterdam, Sevilla en Porto maken deel uit van die 100 steden. We verwelkomen dan ook onze internationale gasten. We delen graag onze ervaringen met hen en zijn erg benieuwd naar hoe zij het aanpakken", voegt schepen van klimaat en duurzaamheid, David Dessers toe.
De bezoekers konden zich laten inspireren door een expo met o.a. infostands van de partners van School 2030 en tijdens een Engelstalige sessie over hoe zowel scholen als steden actief kunnen bijdragen tot een klimaatneutrale stad. Daarnaast konden ze ook alles ontdekken over de Klimaatbende of een escaperoom over e-waste uittesten op maakleerplek aan de Vaartkom. En de jongeren kwamen in actie tijdens tijdens een crash course duurzaamheid. De dag eindigde feestelijk met een ijsje en een knaloptreden van de FabotastiX, de drumgroep van kinderwerking Fabota, onderdeel van buurtwerk 't Lampeke.
"Ik hoop dat we onderwijsmakers en leerlingen uit Leuven én daarbuiten vandaag konden laten zien wat onze stad samen met haar partners voor scholen kan betekenen in hun duurzaamheidstransitie. We hebben hier in Leuven alvast de kennis én het netwerk om die omslag te maken. Het is nu tijd voor actie, en dat doen we op z’n Leuvens: samen", besluit schepen Wadera.