3. Als het over participatie van de cliënten gaat, heeft het huidig bestuur koudwatervrees. RISO Vlaams-Brabant had een participatiemodel ontwikkeld dat ultiem de stem van de cliënten tot op het beleidsniveau bracht. De huidige meerderheid zag dat niet zitten en beperkt de participatie tot groepswerkingen. Praatbarakken hebben we al genoeg. Groen! betreurt deze gang van zaken en zal blijven ijveren voor een volwaardige participatie van de mensen in armoede.
4. Groen! is tevreden met de vele maatregelen die het OCMW-Leuven neemt om de energiefactuur bij de cliënten weg te werken: energie-infopunt, groepswerkingen rond energie besparen, enz. Eindelijk ? vijf jaar na de oprichting van het federaal Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (het FRGE) hebben de stad Leuven en het OCMW het initiatief genomen om hier iets mee te doen. Samen met het Spit wordt de vzw Pendule opgericht om goedkope groene leningen voor energiebesparende maatregelen (dubbel glas, isolatie) te verstrekken aan o.a. leefloners. Groen! is verheugd dat dit nu eindelijk van start gaat maar vraagt zich af waarom er vijf jaar verloren is gegaan. Wie hield dat tegen?
5. Groen! vraagt dat het OCMW zich uitdrukkelijk opstelt als Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming waarbij de economische (efficiëntie), welzijns en ecologische dimensies geïntegreerd worden aangepakt. Naast de maatregelen die het OCMW nu al neemt op deze drie dimensies, wil Groen! toch nog volgende zaken in de verf zetten: - Het OCMW-Leuven kan mee het Charter voor een gezinsvriendelijke onderneming van de Gezinsbond ondertekenen, en waarom zou het OCMW Leuven niet streven naar de meest borstvoedingsvriendelijke werkgever van 2011. - Het OCMW-Leuven kan de biodiversiteit een duwtje in de rug geven door o.m. haar pachters (nog meer dan 240 pachters-landbouwers) op te roepen om in de biodiversiteitsprojecten van de Vlaamse Landmaatschappij en de Boerenbond te stappen. En door eindelijk zwaluwennestkastjes aan haar gebouwen te hangen. Groen! hoopt dat dit tegen de lente van volgend jaar ? voor de terugkeer van de (gier)zwaluwen ? is gerealiseerd.
6. Hoewel er al veel communicatie-inspanningen gedaan worden, mag het toch iets meer zijn. Zo kan de website een voorbeeld nemen aan bv. de website van het infopunt Sociaal Huis vanZwijndrecht (http://www.sociaalhuis.zwijndrecht.be/). Waarom vinden we deze beleidsnota niet op de OCMW-website? Waarom staan enkel de uitgeklede versies van de verslagen van de OCMW-raad op de website? En waarom is er op de homepage van de stad Leuven geen directe link naar het OCMW van Leuven?
7. Het OCMW moet ook een signaalfunctie opnemen naar de hogere overheid. Ze moet meer van zich laten horen en daar ook niet bang voor zijn. Zo had het OCMW-Leuven een brief gestuurd naar de bevoegde ministers van asiel- en migratiebeleid om een dringende oplossing te vragen voor het acuut opvangprobleem van asielzoekers. Deze terechte oproep werd wel binnenskamers gehouden om redenen dat het aldus meer effect zou hebben. Groen! vindt dat deze "binnenkamerspolitiek" geen zoden aan de dijk zet. Groen! roept het OCMW-Leuven op om duidelijker van zich laat horen en dit om haar initiële opdracht "iedereen in de mogelijkheid te stellen een menswaardig leven te leiden (artikel 1 van de OCMW-wet)" mogelijk te maken. Voorbije maandag organiseerde Jong Groen! een succesvolle infoavond over armoede. Wat er die avond verteld werd, sluit sterk aan bij onze aanbevelingen voor de OCMW-beleidsnota, met name over toegankelijkheid en participatie. Eens te meer werd duidelijk dat armoede niet alleen een kwestie is van (niet) hebben, maar ook van (niet) zijn. Het zelfbeeld van 'kansarmen' is vaak al heel vroeg gekwetst, niet in het minst in de schoolloopbaan. De drempels die deze mensen ondervinden om de stap te zetten naar OCMW zijn dan ook niet te onderschatten. Louis Debruyne, OCWM-raadslid
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter