Nog meer herbruikbare spullen ophalen

14 Augustus 2017

Groen vraagt te onderzoeken of spullen voor de Kringwinkel nog beter aan huis kunnen opgehaald worden. Experimenten met een 'BEST-zak', zoals in Mechelen kunnen een voorbeeld zijn. In Vlaanderen zijn we al zo ongeveer wereldkampioen afval sorteren. Dat is heel goed, en het kan nog altijd een beetje beter. Nog te veel herbruikbare materialen of spullen verdwijnen via het restafval. Gelukkig komen er al veel dingen terecht bij de Kringwinkel. Daar breng je je spullen zelf naartoe, of laat je die (voor grotere volumes) ophalen. Voor kleding zijn er al containers op heel wat plaatsen in de stad. Hoe kunnen we nog meer herbruikbare spullen bij de Kringwinkel krijgen? In een aantal gemeenten experimenteert men met de

BEST-zak. BEST staat voor: boeken, elektro, speelgoed en textiel. In Londerzeel en Zemst werkt men al een tijdje met het systeem van een BEST-zak. Tweemaal per jaar kunnen burgers die dat willen via zo'n zak spullen laten ophalen. De ophaling wordt georganiseerd door een intercommunale en de Kringwinkel. Mechelen gaat nu ook een gelijkaardig proefproject opstarten, om te beginnen in een deel van de stad.

Fatiha Dahmani (gemeenteraadslid): "Wij vinden dit een interessant project. We zijn niet bezig met gewoon 'nog een zak meer' te vragen. We willen wel voorstellen dat de stad grondig onderzoekt welke initiatieven we kunnen nemen om een nog groter deel van de BEST-spullen in de Kringwinkel te krijgen. Het zou goed zijn de bestaande projecten, met een BEST-zak, te analyseren. Als er alternatieven zijn die effici├źnter zijn, moeten die natuurlijk ook aan bod komen. Vervolgens is het ook belangrijk te bekijken of de Kringwinkel een nieuw systeem geheel zelf kan organiseren of dat samenwerking met een intercommunale nodig is."

Fatiha Dahmani, gemeenteraadslid