Naar meer autovrije zondagen in Leuven en deelgemeenten

24 September 2016

Groen stelt voor om het aantal autovrije zondagen uit te breiden, tot minstens 8 per jaar, en dat in alle deelgemeenten. Wanneer de autovrije zondag in de binnenstad is, moet die ook echt autovrij zijn. Voorbije zondag was het in heel wat Vlaamse steden, Brussel en Europese grootsteden. Leuven deed het eind augustus al een dagje zonder auto's. Groen blijft voorstander van het idee om af en toe alle autoverkeer uit de stad te weren om plaats te maken voor voetgangers, fietsers, skaters, ... De autovrije zondag eind augustus was een succes, maar is meer een evenement dan een stedelijk experiment. Daarom stelt Groen voor om 1) minstens 8 per jaar een autoloze zondag te organiseren afwisselend in de binnenstad en een van de deelgemeenten, 2) de autovrije zondagen in de binnenstad écht autovrij  te maken (inclusief Naamsestraat, Kapucijnenvoer en de binnenring), 3) een reglement te ontwikkelen dat handelaars, verenigingen en burgers de ruimte geeft om activiteiten te organiseren in de publieke ruimte.

Lies Corneillie (gemeenteraadslid): "Als het in miljoenensteden als Bogota en Parijs maandelijks of zelfs wekelijks kan, kunnen we in Leuven toch ook wel een stapje verder gaan? Een autoloze zondag zorgt meteen voor een verbetering van de luchtkwaliteit, dat is voldoende bewezen. De autovrije zondag is een mooie gelegenheid om de stad terug te geven aan de bewoners en te kijken wat er gebeurt als je de auto weghaalt uit het straatbeeld. Het is niet nodig om telkens top-down evenementen te organiseren. Geef handelaars, verenigingen en burgers de kans om zelf activiteiten op touw te zetten. Het evenement zal zichzelf wel succesvol maken."

Groen zal in het kader van de Europese week van de mobiliteit en de Car Free Day dit voorstel agenderen op de gemeenteraad van 26 september.

Lies Corneillie

 

Foto: Door _RoScO_ from Paris, France (Journée sans voiture Paris 2014) , via Wikimedia Commons