Stadsfestival Mundo Moves brengt Leuven een derde keer in beweging voor mondiale solidariteit!

18 April 2024

Stadsfestival Mundo Moves brengt Leuven een derde keer in beweging voor mondiale solidariteit!

"De reden waarom het festival zo goed werkt, is de samenwerking over organisaties heen om een heel groot publiek te bereiken met een boodschap van internationale solidariteit en mensenrechten. Die boodschap is vandaag, meer dan ooit, van levensbelang." - Lies Corneillie

De derde editie van Mundo Moves, het Leuvense stadsfestival voor mondiale solidariteit, vindt plaats van 19 april tot en met 18 mei 2024 op verschillende locaties in Leuven. Het festival is een samenwerking binnen het Leuvens mondiaal netwerk Mundia tussen de vzw Afrika Filmfestival, de stad Leuven en de vzw Wereldfeest Leuven, met bijdragen van een 35-tal andere Mundiapartners. Samen zetten ze een maand lang mensen in beweging voor internationale rechtvaardigheid en solidariteit.

Mundo Moves is op korte tijd echt een gevestigde waarde geworden in onze stad. De reden waarom het festival zo goed werkt, is de samenwerking over organisaties heen. 35 organisaties slagen erin om een heel groot publiek te bereiken met een boodschap van internationale solidariteit en mensenrechten. Die boodschap is vandaag, meer dan ooit, van levensbelang”, vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. “Meer dan ooit betekent mondiale solidariteit de strijd voor gelijkheid, klimaatrechtvaardigheid, vrouwen-, queer- en transrechten, gezonde voeding en eerlijke onderwijskansen. En voor vrede, want zonder vrede geen vrijheid. Anno 2024 willen we die boodschap van vrede zo luid mogelijk laten klinken. Deze editie van Mundo Moves brengt hoop in donkere tijden: een veelkleurigheid van strijdbare helden vult de Leuvense straten en zalen. Traditioneel sluiten we het festival af met het Wereldfeest.”

Starten doet het stadsfestival op vrijdag 19 april met de 29ste editie van het Afrika Filmfestival, die loopt tot en met dinsdag 30 april. Tijdens het Afrika Filmfestival kan je je laten inspireren door verrassende Afrikaanse cinema, genieten van Afrikaanse kunst en verhalen ontdekken die een nieuwe kijk geven op Afrika, België en de rest van de wereld. De 29ste editie staat in het teken van Exploring Identities, zowel in film, dans, literatuur als mode. Je ontdekt nieuw talent en ziet gevestigde waarden schitteren op het scherm. Het filmfestival vind je elke dag in Cinema ZED. Speciale events houden we naar goede gewoonte in locaties van 30CC en de weekenden brengen we door in M Leuven.

Naast het Afrika Filmfestival organiseren tientallen organisaties tijdens het stadsfestival allerlei activiteiten over mondiale solidariteit en duurzame ontwikkeling. Er is voor elk wat wils met onderwerpen als islam, wereldkeukens, mensenrechten, klimaat en vrede, duurzame oplossingen voor lokale problemen, lokale, ecologische en faire handel, de Cerrado, verhalen uit de wereld, talen, gastvrijheid, Palestina, solidariteit en diversiteit… en met acties als kookworkshops, een boekvoorstelling, muziekoptredens, toespraken, presentaties en getuigenissen, poëzie, schilderkunst, zang, voorlezen, gesprekstafels en praatgroepen, wandel- of fietstochten, filmvoorstellingen, een herdenking, eten en drinken, vormingen.

Wereldfeest

Het stadsfestival afsluiten doen we met het Mundo Moves Wereldfeest op zaterdag 18 mei. Het is al de 35ste editie van dit feest. Het Mundo Moves Wereldfeest strijkt dit jaar opnieuw neer op het Blauwputplein en in de omgeving van HAL 5. Je kan naar goede gewoonte genieten van een gevarieerd aanbod, samen met vele anderen. Het thema ‘Geef vrede een stem!’ komt aan bod op het Impactplein, het Impactpodium en tijdens panelgesprekken over vrede voor Gaza, Oost-Congo en Oekraïne in de evenementenhal van Hal 5. Aan de Impactstanden kan je, vaak op een interactieve manier, kennismaken met Leuvense organisaties die zich dagelijks inzetten voor meer solidariteit en rechtvaardigheid en vrede wereldwijd. Daarnaast kan je je uitleven tijdens workshops en kinderanimatie, de Wereldmarkt verkennen en vooral: genieten van de rijkelijke keuze aan (h)eerlijke drankjes aan de bar en vegetarische gerechten aan de wereldkeukenstanden.