Mag het ook een maatje meer zijn?

22 Januari 2011

Groen! vraagt meer ruimte voor buitenmaatse fietsen aan het station van Leuven Heel veel mensen nemen al de fiets, en steeds meer mensen gebruiken ook fietsen die wat bijzonder zijn, zoals bakfietsen of fietsen met een fietskar. Die buitenmaatse fietsen zijn zeer handig, en vormen een prima alternatief voor het gebruik van de auto wanneer je iets meer vracht of je kinderen mee wilt nemen. Maar wie zo'n buitenmaatse fiets wil parkeren in de grote fietsenparking aan het station onder het stadskantoor merkt al snel dat er maar weinig plaats voorzien is. Te weinig plaats.

Toon Toelen (provincieraadslid): "Dat stond in de sterren geschreven. Er zijn niet alleen te weinig plaatsen. Het gangetje is ook veel te smal. De Fietsersbond heeft hiervoor gewaarschuwd vóór de aanleg van het gebouw."

Groen! voerde vandaag actie om meer ruimte te vragen voor de buitenmaatse fietsen in de fietsenparking. Groen! vraagt de ingang van de fietsenstalling anders in te richten. De huidige stalling is net breed genoeg voor een gewone fiets. Een bakfiets of een fiets met karretje heeft al snel het dubbele nodig, zowel in de breedte als in de lengte.

Toon Toelen (provincieraadslid): "Wij vinden natuurlijk dat alle fietsen voldoende plaats moeten hebben. Maar het is toch nodig dat er meer ruimte wordt voorzien die specifiek aangepast is aan de buitenmaatse fietsen. We roepen de NMBS op om een initiatief te nemen. Het zou een prima middel zijn om nog meer mensen te stimuleren om voor hun verplaatsingen de fiets te nemen, en daar wordt ook het openbaar vervoer beter van."

Toon Toelen, provincieraadslid