Maak van de Leuvense evenementenzomer één groot low-impactfestival

17 Juli 2015

Als Leuven haar eigen klimaatneutrale ambitie ernstig neemt, moet het ervoor zorgen de zomerse evenementen één groot low-impactfestival worden, samen met de verschillende organisatoren.    

De zomervakantie is al even bezig, en dat brengt heel wat mensen naar de stad voor een rijk aanbod aan events. De keerzijde van de medaille van deze evenementen is vaak de grote afvalberg achteraf, samen met heel wat voedselverspilling, een hoog energieverbruik, ? Maar dat hoeft niet zo te zijn. Meer en meer organisatoren beseffen dat ook zij belangrijke stappen kunnen zetten om de ecologische voetafdruk van hun festivals te verkleinen.

Lies Corneillie (gemeenteraadslid): "Leuven kan zich ook tijdens 'het groot verlof' profileren als klimaatneutrale stad. Klimaatbeleid en festivals gaan perfect hand in hand. Heel wat steden en festivals geven het goede voorbeeld, denk maar aan het Wereldfeest in onze eigen stad. Groen wil dat het stadsbestuur een stevige portie ambitie toont en van de Leuvense evenementenzomer één groot low-impactfestival maakt."

Groen pleit daarbij voor meervoudige aanpak. De stad moet enerzijds zélf de ecologische voetafdruk van haar eigen initiatieven drastisch verminderen en anderzijds alle andere eventorganisatoren ondersteunen om hetzelfde te doen. OVAM biedt met 'De Groene Vent' een heel gamma tips en tricks aan om je event te verduurzamen. En op vrijdag 24 juli organiseert Boomtown in Gent een studiedag over dit thema. De ideale gelegenheid om ideeën uit te wisselen en te leren van goede voorbeelden op vlak van catering, mobiliteit, energie en afval.

Lies Corneillie: "Eigenlijk heeft het stadsbestuur geen enkel excuus om niet ambitieuzer te zijn op vlak van duurzame events, de voorbeelden zijn massaal beschikbaar. Ook zijn we ervan overtuigd dat heel wat organisatoren en partners mee op de kar willen springen van een Leuvense Low-Impactzomer."

Lies Corneillie, gemeenteraadslid