Licht op Leuven: Fietslichtjesactie verhoogt veiligheid op de weg

05 November 2023

Licht op Leuven: Fietslichtjesactie verhoogt veiligheid op de weg

"Tijdens de campagne spreken we op verschillende avonden en op verschillende locaties in de stad fietsers aan als hun fietslichten niet in orde zijn. Normaal gezien krijg je een GAS-boete als je lichten niet werken, maar in dit geval krijgen de fietsers de kans om hun fiets onmiddellijk in orde te laten brengen." - Thomas Van Oppens

Nu het winteruur zijn intrede heeft gemaakt, gebeuren steeds meer fietsverplaatsingen in het donker. Naar intussen jaarlijkse traditie organiseren stad Leuven, politie Leuven, Studentenkoepel LOKO en de hoger onderwijsinstellingen de fietslichtjesactie. Zeven avonden lang sensibiliseren ze fietsers over het belang van degelijke fietsverlichting. Met deze actie willen de partners de bewustwording over fietsveiligheid vergroten en fietsers aanmoedigen goed zichtbaar te zijn tijdens de donkere wintermaanden.

De campagne begon op 24 oktober 2023 tijdens de iconische 24 urenloop en loopt nog tot 15 november. "Tijdens de campagne spreken we op verschillende avonden en op verschillende locaties in de stad fietsers aan als hun fietslichten niet in orde zijn. We richten ons in het bijzonder op studenten omdat er elk jaar een nieuwe generatie studenten toekomt die we vanaf hun aankomst willen helpen om veilig op weg te zijn", vertelt Thomas Van Oppens, schepen van studentenzaken. "Normaal gezien krijg je een GAS-boete als je lichten niet werken, maar in dit geval krijgen de fietsers de kans om hun fiets onmiddellijk in orde te laten brengen. Medewerkers van Velo herstellen hun fietsverlichting ter plaatse of fietsers kunnen ter plekke USB-oplaadbare lichtjes aankopen." Fietsers kunnen er ook gratis hun fiets laten markeren, het vroegere graveren. Zo kan je fiets bij verkoop of diefstal makkelijk getraceerd worden. Tijdens de 24 urenloop was dit aanbod alvast een groot succes en werden er 321 fietsen gemarkeerd.

"Net zoals vorig jaar merkten we tijdens de eerste actieavond dat – in tegenstelling tot de perceptie die soms leeft – meer dan 80% van de fietsers alvast in orde is", vertelt studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe. "Het belangrijkste doel van deze campagne is om dat cijfer verder omhoog te krijgen."

"Studenten verplaatsen zich deze maanden vaak in het donker naar hun campus. In het drukke verkeer is zichtbaarheid cruciaal", aldus LOKO-voorzitter Sofie Ooms. "We roepen alle Leuvense studenten dan ook op om ervoor te zorgen dat ze goed zichtbaar zijn op de weg. Met deze actie maken we Leuven samen tot een veilige en fietsvriendelijke stad, waar iedereen zich onbezorgd kan verplaatsen."

De fietslichtjesactie vindt op 6 november plaats aan het fietspunt van Gasthuisberg, op 7 en 8 november op het Martelarenplein, op 13 november aan campus Arenberg en op 14 en 15 november aan Groep T.