Leuvense studenten steken handen uit de mouwen en ruimen mee de Oude Markt op

28 Maart 2024

Leuvense studenten steken handen uit de mouwen en ruimen mee de Oude Markt op

"Het is geweldig om te zien hoe studenten mee de handen uit de mouwen steken om onze stad leefbaar en net te houden." - Thomas Van Oppens

Vanochtend hielden studenten van verschillende verenigingen samen met medewerkers van de dienst stadsreiniging van de stad Leuven een grootschalige opruimactie in het uitgaanscentrum, waaronder de Oude Markt. Met deze gezamenlijke actie willen de studenten een signaal geven dat ook zij de netheid van de Leuvense straten belangrijk vinden.

Deze ochtend bij zonsopgang waren niet enkel de medewerkers van de dienst stadsreiniging al druk in de weer om de Leuvense pleinen en straten proper te maken. Ook heel wat moedige studenten trotseerden de regen om het afval van hun medestudenten op te ruimen. Samen met stadsreiniging, de studentenflik en de schepen van studentenzaken zorgen ze ervoor dat de laatste sporen van de uitgaansnacht uitgewist werden.

Het is jammer genoeg een gekend fenomeen. Na de uitgaansnachten ligt de Leuvense Oude Markt er vaak niet zo netjes bij. "Dat merken we als studenten ook", vertelt Sofie Ooms, voorzitter van de Leuvense Studentenkoepel LOKO, "en dat vinden we zelf ook jammer." Om de woorden kracht bij te zetten, stak een groep studentenvertegenwoordigers van LOKO en kringen deze ochtend vroeg de handen uit de mouwen om de medewerkers van de reinigingsdienst bij te staan bij hun dagelijkse kuisronde. Daarbij verzamelden ze vanochtend maar liefst 42 vuilzakken met in totaal 217 kg zwerfafval.

"We willen graag een sterk signaal geven," aldus Sofie. "Enerzijds naar de medewerkers van de dienst stadsreiniging, dat we hun werk heel hard appreciëren. Anderzijds naar onze medestudenten, om er toch éxtra op te letten dat wanneer je afval bij hebt, je dit in de vuilbakken gooit."

Thomas Van Oppens, schepen voor studentenzaken en stadsreiniging, prijst de inzet van de studenten en stak vanochtend mee een handje toe: "Het is geweldig om te zien hoe studenten mee de handen uit de mouwen steken om onze stad leefbaar en net te houden. Deze samenwerking tussen studenten en onze stadsmedewerkers is een illustratie van het engagement dat de studenten tonen om Leuven een schone en leefbare stad te houden."

"De stad investeert zelf fors in propere straten en pleinen", aldus schepen Van Oppens. "Zo gaan onze medewerkers vaak al vanaf 7 uur 's ochtends op pad met zestien straatstofzuigers en enkele veegkarretjes. In 2022 ruimden we zo in totaal maar liefst 250 ton zwerfvuil op. Het zwerfvuil bestaat vooral uit sigarettenpeuken, plastic verpakkingen, koffiebekers, blikjes en petflessen. Het zou natuurlijk nog beter zijn als dit afval niet op de grond, maar in de vuilbakken belandt, of thuis wordt weggegooid."

Inspecteur Gil Vanommeslaeghe, de Leuvense 'studentenflik', is blij met de actie van de studenten: "Ik ben heel trots op de studenten die mee zijn komen opruimen deze ochtend. We stellen jammer genoeg nog te vaak vast dat er veel afval ligt na een drukke uitgaansnacht. Als politie houden wij een oogje in het zeil en treden op wanneer nodig, maar eigenlijk is het een kwestie van gezond verstand: afval hoort in één de vele vuilnisbakken, niet op de grond."