Leuvense fietsenstallingen worden klimaatrobuust

14 April 2023

Leuvense fietsenstallingen worden klimaatrobuust

"De nieuwe klimaatrobuuste fietsenstallingen zijn goed voor de fietsers, de luchtkwaliteit en biodiversiteit in onze stad en onze klimaatambities." - David Dessers

De stad Leuven greep de heraanleg van twee populaire fietsenstallingen, op de Philipssite en in de wijk Vlierbeekveld, aan om ze een stuk klimaatrobuuster te maken. De stalling op de Philipssite kreeg een waterdoorlatende ondergrond en beide stallingen zijn nu overdekt met een groendak.

De openbare fietsenstallingen op de Philipssite en aan het Vlinderpark (Honingbijstraat) in Kessel-Lo, vlak bij de Abdij van Vlierbeek, kregen een hoognodige update. "Regelmatige gebruikers uitten hun bezorgdheid over het gebrek aan een dak boven de stallingen, waardoor hun fietsen er in weer en wind onbeschut stonden. Daar bieden we nu een antwoord op door de fietsenstallingen aan te passen en van een groendak te voorzien. Aan het Vlinderpark is er nu een overdekte stalling met ongeveer 40 plaatsen, en op de Philipssite kunnen meer dan 100 fietsers hun rijwiel beschut kwijt," vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina.

Duurzaamheidskaart
​In één beweging trekt de stad de duurzaamheidskaart, zowel voor de bodem als het dak. Op de luifels ligt een groendak, dat als een spons werkt voor zowel regenwater als CO2. "Groendaken hebben een absorberend effect en zorgen ervoor dat er minder regenwater wegstroomt naar de riolen. Bovendien heeft een groendak een veel langere levensduur dan een traditionele dakbekleding," aldus schepen Vansina.

"Met deze nieuwe fietsenstallingen vergroten we het fietscomfort, want voortaan kun je je fiets er droog en beschut stallen. Daarnaast neemt de groenbedekking op de nieuwe stallingen fijnstof op en zet ze CO2 om in zuurstof. Een groendak trekt bovendien vogels, vlinders en insecten aan. Kortom: de nieuwe klimaatrobuuste fietsenstallingen zijn goed voor de fietsers, de luchtkwaliteit en biodiversiteit in onze stad en onze klimaatambities," vult schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid David Dessers aan.

"Het is de eerste keer in Leuven dat dergelijke fietsenstallingen worden geplaatst. En er zijn er nog gepland: de stad Leuven wil in het najaar nog twee nieuwe fietsenstallingen met een groendak plaatsen, aan de reinigingsdienst in de Kolonel Begaultlaan en aan het buurtcentrum Hoogland," besluit schepen Vansina.