Leuvense buurtmoestuiniers kunnen terecht in bib voor groot gereedschap
26 December 2023
"Voortaan hoeft niet elke buurtmoestuin apart grote materialen aan te kopen, maar kunnen de tuiniers de gereedschappen die ze nodig hebben gewoon ontlenen." - David Dessers
Een paalzaag, een compostzeef of een hakselaar... het zijn grote gereedschappen die niet iedereen zomaar in huis heeft, maar die bij momenten van pas komen in een moestuin. Ook de Leuvense buurtmoestuinen hebben regelmatig zulk groter gereedschap nodig. Daarom kunnen zij voortaan gratis groot tuinmateriaal ontlenen in de gereedschappenbib in maakleerplek. Stad Leuven werkt hiervoor samen met MAAKbar. Zij baten de bib uit.
"Buren kunnen sinds 2014 een buurtmoestuin aanvragen via het stadsproject Kom op voor je wijk zodat ze samen kunnen tuinieren in de stad. Als stad geven we steun bij de aanleg en het onderhoud van hun moestuin", vertelt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. "Leuven telt ondertussen bijna dertig buurtmoestuinen. We merkten dat we van de buurtmoestuiniers regelmatig een vraag kregen voor extra ondersteuning bij de aankoop van grotere materialen, zoals een bosmaaier of compostzeef."
Gereedschappenbib
Daarom besliste stad Leuven om enkele grote tuinmaterialen aan te kopen en die ter beschikking te stellen van de buurtmoestuiniers via de gereedschappenbib van MAAKbar.
"MAAKbar baat al enkele jaren met succes de gereedschappenbibliotheek in maakleerplek uit", zegt David Dessers, schepen van duurzaamheid. "Steeds meer Leuvenaars vinden hun weg er naartoe voor materialen die ze slechts af en toe nodig hebben. Voortaan kunnen de buurtmoestuiniers er dus ook terecht. Zo hoeft niet elke buurtmoestuin apart grote materialen aan te kopen, maar kunnen ze de gereedschappen die ze nodig hebben gewoon ontlenen."
Per buurtmoestuin wordt één contactpersoon aangeduid voor de ontleningen. Die kan gereedschap reserveren via een online systeem. De buurtmoestuiniers kunnen vervolgens de materialen komen ophalen in maakleerplek en gedurende maximaal twee weken gebruiken in hun tuin.
Gratis lidmaatschap
De stad betaalt het lidmaatschap voor de dertig buurtmoestuinen. Dat kost 20 euro per jaar, per tuin. "Zo ondersteunen we de buurtmoestuinen in Leuven. Een buurtmoestuin laat de buurtbewoners de natuur beleven in de stad en combineert thema’s als gezondheid, natuurbeleving en zelf geteeld voedsel. Kinderen die mee komen tuinieren, ontdekken waar ons eten vandaan komt en hoe de natuur groeit en bloeit. Ook zorgt zo een moestuin voor heel spontane nieuwe ontmoetingen en babbels tussen de buren die in de tuin komen werken, of die er passeren en even blijven kijken. Een buurtmoestuin is dus een heel verbindend, duurzaam én gezond initiatief in een buurt, en dat ondersteunen we graag", aldus schepen Verlinden en Dessers.
"Wij zijn heel blij met deze nieuwe samenwerking, en dat we op deze manier een warm initiatief zoals de buurtmoestuinen kunnen ondersteunen. Het past in een trend die we al langer zien. Mensen zijn steeds meer nieuwsgierig naar het lenen en delen van spullen", besluit Mathilde Nelissen van MAAKbar.