Stad Leuven zoekt samen met AAP vzw plusbaasjes

14 Februari 2023

Stad Leuven zoekt samen met AAP vzw plusbaasjes

"AAP vzw deed al de nodige ervaring op in andere steden en gemeenten. De stad gaat daarom met hen een samenwerking aan. Dieren die niet de hele dag alleen zitten en kunnen spelen en wandelen, zijn gelukkigere dieren." - Thomas Van Oppens

Vanaf 14 februari, dag van de liefde, gaat stad Leuven samen met AAP (Animal Assisted Projects) vzw op zoek naar de ideale match tussen eigenaars van een huisdier en een plusbaasje. Een plusbaasje is een dierenvriend uit de buurt die op vrijwillige basis helpt bij de zorg voor je hond of kat. Met dit initiatief wil de stad samen met AAP vzw het welzijn van zowel huisdieren als Leuvenaars verhogen. Huisdiereigenaars en potentiële plusbaasjes kunnen zich vanaf vandaag aanmelden.

"We horen soms verhalen van mensen die vaak van huis zijn en zich dan zorgen maken dat hun huisdier lange tijd alleen thuis is. Of van mensen die door een operatie tijdelijk niet met hun hond kunnen gaan wandelen. We zochten naar een manier om deze beestjes en hun baasjes te kunnen matchen met vrijwilligers die kunnen helpen bij de zorg voor het huisdier, zogenaamde plusbaasjes", vertelt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. "En zo kwamen we terecht bij AAP vzw. Zij deden al de nodige ervaring op in andere steden en gemeenten. De stad gaat daarom met hen een samenwerking aan. Dat komt zeker het welzijn van de dieren ten goede. Dieren die niet de hele dag alleen zitten en kunnen spelen en wandelen, zijn gelukkigere dieren. Bovendien hopen we zo de asielen, politie en het OCMW wat te ontlasten".

"Maar het is niet alleen goed voor de dieren, het is dat zeker ook voor de mensen", vult schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden aan. "De eigenaar kan met een gerust hart de deur uitgaan, wetende dat zijn huisdier niet alleen is en kan genieten van aandachts- en knuffelmomentjes. En het plusbaasje maakt mee deel uit van het netwerk van baasjes en plusbaasjes. Ze genieten van de onvoorwaardelijke vriendschap van een huisdier, ook al kunnen ze er zelf geen houden. En op wandel met een huisdier ontmoeten ze misschien ook andere wandelaars en huisdiereigenaars. Op die manier helpt het project hen om nieuwe contacten te leggen, mensen te ontmoeten en zich verbonden te voelen met anderen", vertelt Bieke Verlinden.

AAP vzw

AAP vzw begeleidt de match tussen een plusbaasje en een huisdiereigenaar. Het dier gaat naar het plusbaasje, of het plusbaasje komt thuis op bezoek. Dat wordt allemaal vooraf afgesproken. "Al meer dan 5 jaar brengt AAP vzw mensen en dieren dichter bij elkaar en daar zijn we uiteraard AAP-e-trots op! We hebben al zoveel mooie matchen mogen maken tussen baasjes, beestjes en plusbaasjes. We gaan telkens opnieuw voor de ultieme glimlach en blije kwispel en zijn heel erg enthousiast dat we van stad Leuven de steun en het vertrouwen hebben gekregen om nu ook de Leuvense plusbaasjes te gaan koppelen aan het plushondje van hun dromen", aldus Joke Decru, directeur van AAP vzw.

Matchmaking

Wie op zoek is naar een plusbaasje, kan zich aanmelden op www.leuven.be/plusbaasje. Na het invullen van een vragenlijst over je behoeften en die van je huisdier, gaat AAP vzw met die informatie op zoek naar de ideale match in haar databank. Als er een klik is bij de kennismaking, wordt er een contract opgesteld en kan de samenwerking beginnen. In dat contract kunnen afspraken over bijvoorbeeld de frequentie en data opgenomen worden. Het baasje betaalt eenmalig 75 euro om de werking van AAP vzw te ondersteunen. Zolang je een beroep doet op je plusbaasje, betaal je maandelijks 25 euro. Door het maandelijkse lidmaatschap draag je bij aan de verzekering, uitstapjes en opvolging.

Ook wie graag plusbaasje wil worden, kan zich registreren op www.leuven.be/plusbaasje. Registratie is gratis. Plusbaasjes zijn verzekerd en kunnen rekenen op ondersteuning van AAP vzw.

KnuffelKaffee op 13 maart

Wie nieuwsgierig is en meer informatie over het initiatief wenst, is van harte welkom in het KnuffelKaffee op maandag 13 maart in HAL 5. Ook de pers is hierop van harte welkom. Alle info vind je op www.leuven.be/knuffelkaffee, je kan hier ook meteen inschrijven voor het event.