Leuven opent dierenbegraafplaats

15 Mei 2024

Leuven opent dierenbegraafplaats

"Op de nieuwe dierenbegraafplaats kunnen baasjes hun trouwe metgezel een waardig afscheid en een laatste rustplaats geven. Dat vinden we bijzonder waardevol." - Thomas Van Oppens

Afscheid nemen van een huisdier gaat gepaard met verdriet. Voor het rouwproces is het belangrijk om het dier een mooie laatste rustplaats te kunnen geven. Daarom opende stad Leuven op woensdag 15 mei een begraafplaats voor huisdieren op een groen domein ter hoogte van de Diestsesteenweg in Kessel-Lo.

"Als stad hebben we al langer aandacht voor rouw en verlies in onze samenleving. Ook het verlies van een huisdier hoort daarbij, want afscheid nemen brengt altijd verdriet met zich mee. Voor veel kinderen is het overlijden van een huisdier een eerste confrontatie met de dood. Eigen rituelen en een plekje om te rouwen zijn dan belangrijk om troost te vinden", leggen schepen van zorg en begraafplaatsen Bieke Verlinden en schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens uit.

De Vlaamse regelgeving staat alleen onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in de eigen tuin. Maar zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet, is dat niet voor iedereen een optie. Denk maar aan bewoners van een appartement of mensen die een woning huren. Sommige baasjes begraven hun huisdier ook liever op een begraafplaats dan in hun tuin.

"Op de nieuwe dierenbegraafplaats kunnen baasjes hun trouwe metgezel een waardig afscheid en een laatste rustplaats geven", vervolgt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. "Het is een plaats waar ze naartoe kunnen komen als ze hun huisdier willen gedenken of het even moeilijk hebben. Dat vinden we bijzonder waardevol."

Rustig en in het groen

De dierenbegraafplaats ligt op een groen en rustig domein naast de begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo. Die ligging biedt een aantal voordelen: zo kunnen bezoekers en stadsdiensten de bestaande faciliteiten gebruiken, zoals de parking, het gereedschap, het water en het rouwlokaal. Beide begraafplaatsen blijven wel visueel en functioneel van elkaar gescheiden met grote groene zones. Ook tussen het terrein en de omliggende woningen zorgt de stad voor een groene bufferzone.

Bij de aanleg hield de stad rekening met het natuurlijke karakter van de locatie. "We willen geen verharde ruimte, wel een rustige plek met bescheiden gedenktekens in een groene omgeving", zegt schepen Verlinden. "We gebruiken ook alleen natuurlijke elementen die we integreren in het landschap. Zo zullen mooie houten paaltjes aangeven waar de dieren begraven liggen. Aan die paaltjes kunnen mensen iets persoonlijks hangen zoals een foto van hun huisdier of een halsbandje", vult Thomas Van Oppens aan.

Slechts een stuk van het perceel wordt ingericht als dierenbegraafplaats, het grootste deel blijft een groene zone. "We hebben op al onze Leuvense begraafplaatsen veel aandacht voor het gezond houden en laten floreren van de natuur. Ook op de dierenbegraafplaats willen we de natuurwaarde en de biodiversiteit verder laten toenemen", zegt Bieke Verlinden.

In het midden van de dierenbegraafplaats staat een kunstwerk van kunstenaar Bram Debraekeleer. Het is een groot, leeg slakkenhuis, dat symbool staat voor de leegte die achterblijft in huis als je een huisdier verliest.

Praktisch
  • Een begraving van een huisdier aanvragen kan bij Leuven Info op het nummer 016 27 40 40 of online met het formulier op www.leuven.be/dierenbegraafplaats.

  • Je vindt de dierenbegraafplaats achter begraafplaats Diestseveld, in de hoek van het Jan Vranckxpad en het Wimmershofpad, in de richting van de Platte Lo-straat.

  • Alle gezelschapsdieren kunnen een plekje krijgen op de begraafplaats. Je kan kiezen of je je huisdier begraaft in een graf of eerst laat cremeren en vervolgens begraaft in een urne.

  • Als inwoner van Leuven betaal je voor het laten begraven van een klein huisdier (tot 10 kg) 50 euro, voor een groot huisdier (van 10 tot 50 kg) 75 euro. Begraven van een huisdier van meer dan 50 kg (na crematie, in een biologisch afbreekbare urne): 50 euro. Voor niet-inwoners van Leuven gelden andere tarieven.