Leuven laat het gras groeien

04 Mei 2023

Leuven laat het gras groeien

"Door minder te maaien, geven we insecten meer kansen, maken we gras beter bestand tegen hitte, en kunnen we het regenwater beter vasthouden tijdens periodes van droogte." - David Dessers

De stad Leuven zal opnieuw op verschillende plaatsen het gras langer laten groeien om de biodiversiteit te bevorderen en de gevolgen van de klimaatverandering te milderen. Geïnspireerd door de Maai Mei Niet-actie, zal de stad ook dit jaar op een aantal locaties minder vaak het gras maaien. ​ 

"Door de toenemende droogte en de klimaatopwarming hebben we meer groen in de stad nodig. Meer groen in onze stad krijgen is onze dagelijkse prioriteit. Zo planten we deze legislatuur 10.000 nieuwe bomen of ter vervanging van zieke bomen, ontharden we speelplaatsen en moedigen we Leuvenaars aan om de stoeptegel voor hun deur te vervangen door een mooi geveltuintje", vertelt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. 

"Maar ook door niets te doen, helpen we de natuur een handje. Want door minder te maaien, geven we insecten meer kansen, maken we gras beter bestand tegen hitte, en kunnen we het regenwater beter vasthouden tijdens periodes van droogte", aldus schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. 

Tegen droogte en voor de bijtjes

Het kort en veelvuldig maaien van een gazon remt de levenscyclus van de natuur af. Daarom is het belangrijk om bloemen en kruiden te laten groeien in grasweides. "Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden in een strak gazon geen voedsel. Een aantal van hen is met uitsterven bedreigd. Dat is nadelig voor ons allemaal, want zonder bijen en vlinders geen bloemen en dus ook geen vruchten om van te eten", zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera. 

Daarnaast zijn hogere grassen met bloemen en kruiden goed voor het klimaat. Ze halen meer CO2 uit de lucht en zorgen ervoor dat het regenwater dat in de grond sijpelt beter vastgehouden wordt. "In de zomer kan het in de stad al snel een paar graden warmer zijn dan op andere plaatsen. Dat zorgt ervoor dat water sneller verdampt. Door de grassen langer te laten groeien, houden we het water beter vast, wat op zijn beurt een verkoelend effect heeft", aldus schepen Dessers. 

Maaibeleid stad

De naam Maai Mei Niet doet vermoeden dat de stad nergens nog gras maait. "Toch is het op sommige plaatsen net belangrijk om wel te maaien", weet schepen Wadera. De stad maait zo bijvoorbeeld nog geregeld bepaalde zones in parken waar Leuvenaars komen spelen, sporten en picknicken. Ook naast fietspaden wordt doorgaans een strook intensiever gemaaid, dat is veiliger.

"Daarnaast is het vanuit biodiversiteitsstandpunt soms net wel goed om reeds in mei eens te maaien. Mei is de maand waarin de meeste grassoorten in bloei komen waarna ze zich zullen uitzaaien. Door monotone grasvelden al in mei eens te maaien, vermijd je dat de grassen zich verder verspreiden. Bovendien verarmt de grond, waardoor de grassen minder snel terug komen. Op die manier krijg je op termijn verschillende soorten kruiden en bloemen", aldus Wadera. 

Minder doen, meer natuur

Leuvenaars kunnen ook hun steentje bijdragen door bloemen te zaaien en het gras in hun tuin op een andere manier te maaien. "De tip van onze experten is om eerst je gras goed te observeren. Merk je dat er reeds bloemen aanwezig zijn tussen je gras, dan heb je waarschijnlijk een goede beginsituatie. Dan is het goed om het bij 2 à 3 maaibeurten per jaar te houden." geeft schepen Wadera mee. Eentonige gazons heeft de natuur minder nodig, die maai je dan weer best wat frequenter de eerste jaren. Zo perk je grassen in en geef je ruimte aan bloemen en kruiden. Durf ook te spelen met maaihoogtes en probeer eens een gefaseerd maaibeheer. Daarbij laat je elke keer eens een ander stuk staan voor de insecten. "En voel je vooral ook nog vrij om paden of speel- en picknickzones te blijven maaien. Per slot van rekening is je tuin er ook om van te genieten", besluiten de schepenen. 

Wie graag een tuin heeft die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderd klimaat, kan bij de stad terecht voor gratis advies.