Leuven in het teken van Generatie ♀

21 Februari 2023

Leuven in het teken van Generatie ♀

"Elk jaar belichten we Internationale Vrouwendag vanuit een andere invalshoek. Het thema dit jaar is de solidariteit tussen al wie ijvert voor gelijke rechten - hier en elders in de wereld, vroeger en nu." - Lies Corneillie

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Naar aanleiding daarvan organiseert de stad Leuven van 7 tot en met 9 maart de festivaldriedaagse 'Generatie ♀'. Professor Eva Brems, Leuvense en expert mensenrechten aan de Universiteit Gent, stelde op vraag van de stad een programma samen. Centraal staat de solidariteit tussen feministische generaties, groepen en emancipatiebewegingen. Op het programma staan een panelgesprek met stemmen die verschillende generaties en achtergronden vertegenwoordigen, een mini voorleesmarathon voor kinderen en leesclub 'De Argonauten'. 

Internationale Vrouwendag wordt dit jaar in Leuven gevierd met een stevige driedaagse van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 maart. Leuvense en expert mensenrechten Eva Brems stelde het programma samen. "Gelijke rechten voor vrouwen zijn nog lang niet overal een realiteit. Als stad engageren we ons om die rechten mee waar te maken. Daarom organiseren we ook dit jaar enkele activiteiten naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Elk jaar belichten we Internationale Vrouwendag vanuit een andere invalshoek. Door jaarlijks een thema te kiezen en telkens samen te werken met nieuwe partners belichten we steeds een ander aspect van wat vrouwendag kan betekenen", licht schepen van gelijke kansen Lies Corneillie toe. "Het thema dit jaar is de solidariteit tussen al wie ijvert voor gelijke rechten - hier en elders in de wereld, vroeger en nu. Van de abortusstrijd in de VS tot de opstand van vrouwen in Iran, van de feministen uit de jaren zestig tot de online genderactivisten van vandaag."

"In Leuven heeft Internationale Vrouwendag ook altijd een culturele dimensie. Ik ben heel blij dat we dit jaar vrouwenrechten met literatuur kunnen verbinden. Ik lees zelf heel graag, en ik geloof in de kracht van literatuur om bij te dragen aan het draagvlak voor vrouwenrechten, door sensibilisering, inleving en empowerment", aldus professor Eva Brems.

Een gesprek over vrouwenrechten toen en nu, hier en elders

Op dinsdagavond 7 maart om 20.30 uur, op de vooravond van Internationale Vrouwendag, kan je in de Bib Leuven Tweebronnen komen luisteren naar een panelgesprek over vrouwenrechten met onder meer Kristien Hemmerechts, Fleur Pierets en Nozizwe Dube. Deze sprekers van verschillende generaties en met diverse ervaringen en achtergronden gaan in dialoog over wat er al gerealiseerd werd als het gaat over vrouwenrechten en de obstakels waarop we botsen. Met indrukken van de jongste activisten en tips van de generaties die de weg baanden. Hoe zijn acties en uitdagingen geëvolueerd? Professor Eva Brems modereert het gesprek en tussendoor brengt Yousra Benfquih spoken word. Deelname kost 7 euro en 1,40 euro met UiTPAS met kansentarief. Een drankje is inbegrepen. Tickets reserveren kan via www.leuven.be/gesprek-over-vrouwenrechten-toen-en-nu-hier-en-elders.

Mini voorleesmarathon

Op woensdagnamiddag 8 maart tussen 14 uur en 17.30 uur kunnen de allerjongsten genieten van een voorleesmarathon in de Bib Leuven Tweebronnen. Nieuwsanker Goedele Wachters, burgemeester Mohamed Ridouani, schepen Lies Corneillie, stadssopraan Noémie Schellens en Ketnetheld Nicolas Vanhole lezen verhalen over empowerment voor aan de allerjongste bezoekers. Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig. Meer informatie vind je op www.leuven.be/minivoorleesmarathon.

Leesclub 'De Argonauten'

Op donderdag 9 maart om 20 uur duik je tijdens een leesclub in Barbóék in M in het werk 'De Argonauten' van de Amerikaanse auteur Maggie Nelson. Nelson daagt als auteur gangbare denkbeelden uit met haar scherpzinnige maar meeslepende verhaal over ouderschap, vrijheid, gender en liefde. Margot Delaet van Hyster-X, een collectief voor vrouwelijke en non-binaire makers, leidt het gesprek in goede banen. Deelname kost 3 euro, drankje inbegrepen. Tickets reserveren kan via www.leuven.be/leesclub-de-argonauten.