Leuven huldigt duurzame helden 2024

20 September 2024

Leuven huldigt duurzame helden 2024

"We hopen dat ze zo ook de Leuvenaars met de award en het campagnemateriaal mee inspireren tot duurzame acties." - Lies Corneillie

Woensdag ging de Week van de Duurzame Gemeente van start. Tijdens die week zet stad Leuven, net als 110 andere duurzame steden en gemeenten in Vlaanderen, lokale initiatieven in de kijker die bijdragen aan een duurzame samenleving door ze uit te roepen tot duurzame held. Stad Leuven maakte gisteren de nieuwe duurzame helden bekend. Het zijn Atelier Circuler, Content, MAAKbar, Rikolto België en VELO.

Iedere Leuvenaar kon duurzame helden nomineren en erop stemmen. "Uit de 11 genomineerden selecteerden we vijf lokale duurzame helden. Tijdens deze zevende editie was de focus breed: burgers en scholen, organisaties, verenigingen, bedrijven en andere groepen die hier en/of wereldwijd bijdragen aan een duurzame samenleving, konden voorgedragen worden", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. "De duurzame helden krijgen van ons om te beginnen een welverdiende pluim voor hun inspirerende, duurzame realisaties. Daarnaast zetten we hun ‘heldendaden’ graag in de kijker de komende maanden. We vragen hen ook om de Leuvenaars met de award en het campagnemateriaal mee te inspireren tot duurzame acties."

De vijf Leuvense duurzame helden voor 2024 zijn:

Atelier Circuler vzw
Atelier Circuler wil van circulair bouwen de norm maken. Zij maken heel wat nieuws van gebruikte materialen, voornamelijk hout, en stimuleren anderen om hetzelfde te doen. Door materialen als hout en steen te hergebruiken, wordt er minder bos gekapt en steen ontgonnen in het Globale Zuiden. In hun Open Atelier, een opengestelde werkplaats, kunnen leden gebruik maken van machines voor hout- en metaalbewerking. Atelier Circuler organiseert er ook workshops. In opdracht van de stad baat Atelier Circuler bovendien de Materialenbank, waar je gerecupereerde bouwmaterialen kunt aankopen, uit.

Content cv
​Content is een coöperatieve en verpakkingsvrije voedingswinkel. Je vindt er je dagelijkse portie fruit, granen, groenten, zuivel, dranken en brood. Telkens zonder – of met herbruikbare – verpakking. Zo kiezen ze voluit voor positieve impact en een verkleinde voetafdruk. Minder verpakking betekent een lagere kost, minder vervuiling en minder verspilling van grondstoffen. Je hoeft niet meer te kopen dan je nodig hebt en gaat zo mee voedselverspilling tegen. Content koopt zijn producten rechtstreeks bij de boer of producent. Ambachtelijk gemaakt en steeds met respect voor mens, dier en milieu. Het is ook een lokale ontmoetingsplaats: klanten zijn altijd welkom om bij te praten of iets nieuws te leren tijdens events, lezingen of workshops.

MAAKbar vzw
​MAAKbar is een plaats voor samen delen, leren, ruilen en herstellen. Door materialen maximaal te hergebruiken en te delen moeten er minder grondstoffen bij ons en in het Globale Zuiden ontgonnen worden. In het TextielLab organiseren ze opleidingen, workshops, repair cafés en kledingswaps. In de gereedschappenbib kun je voordelig materiaal ontlenen. MAAKbar vervult ook een loketfunctie voor duurzame en circulaire initiatieven in Leuven, organiseert circulaire wandelingen en werkt samen met verschillende circulaire partners en sociale organisaties. Circulaire economie mainstream maken, is het doel.

Rikolto België vzw
Rikolto (vroeger Vredeseilanden) is een internationale organisatie die wereldwijd samenwerkingen opzet tussen burgers, boeren, bedrijven, kennisinstellingen en overheden om voedselsystemen eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker te maken. Gezonde en duurzame voeding voor iedereen, vandaag en in de toekomst: daar gaat Rikolto voor. In België werkt de organisatie aan oplossingen die van goed eten op school en in de supermarkt een evidentie maken. Rikolto is een pluralistische organisatie met meer dan 50 jaar ervaring in het verduurzamen van voedselsystemen, in 18 landen.

VELO vzw
​VELO, bekend van zijn fietsverhuur, -ateliers en -punten, combineert fietsmobiliteit met sociale tewerkstelling. Ze verhuren fietsen aan particulieren, organisaties en bedrijven en bieden opleidingskansen, werkervaring en tewerkstelling aan mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Kwalitatieve begeleiding, meestal in functie van doorstroming naar de reguliere economie, wordt zo gekoppeld aan een ecologische, sociale en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering.

Week van de Duurzame Gemeente

Stad Leuven neemt deel aan de zevende Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Deze week vindt plaats van 18 tot en met 25 september 2024. Zo wil de stad duurzame acties zichtbaar maken, interesse wekken bij haar inwoners en hen er het belang van duidelijk maken. De actie past in de ‘Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling’ met 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s.