Leuven Boert brengt voedsel rechtstreeks van de boer naar de Leuvenaar

06 Juni 2024

Leuven Boert brengt voedsel rechtstreeks van de boer naar de Leuvenaar

"We brengen vers en lekker eten uit de korte keten naar het hart van de stad." - David Dessers

Op zaterdag 15 juni vindt voor de zevende keer Leuven Boert plaats op het Ladeuzeplein. Lokale producenten en landbouwers laten Leuvenaars er kennismaken met hun producten. Daarnaast zorgt stad Leuven voor heel wat informatieve en fijne activiteiten voor groot en klein rond stadslandbouw.

De korteketenlandbouw uit de regio krijgt tijdens Leuven Boert een platform. "Leuven Boert is elk jaar opnieuw een belangrijk moment om stadslandbouw te promoten. Het is stilaan een vaste waarde geworden. We brengen vers en lekker eten uit de korte keten naar het hart van de stad. In en rond Leuven wordt heel wat voedsel geproduceerd maar voor veel mensen is dat een weinig gekend verhaal. Met Leuven Boert willen we tonen dat er in en rond Leuven heel wat landbouwers actief zijn en willen we Leuvenaars aanmoedigen om te kiezen voor lokale, gezonde producten recht van bij de boer", vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers.

"Steeds meer Leuvenaars schatten de lokale landbouw en de korte keten naar waarde: door de luxe om dichtbij huis te kunnen kopen, de smaak van de producten en de passie van de landbouwers die ze telen en vervaardigen", zegt schepen van handel Johan Geleyns. "Die smakelijke wisselwerking zetten we tijdens Leuven Boert extra feestelijk in de kijker. Inwoners genieten van verse, kwaliteitsvolle producten op een volkse markt. En aan de boeren geven we de kans om lokaal te verkopen, wat hen veel voldoening schenkt. Leuven Boert is een ideale gelegenheid om nieuwe producten, adresjes en bevlogen vaklui te leren kennen."

Meer dan veertig lokale producenten en landbouwers

Op de boerenmarkt zullen meer dan veertig lokale producenten en landbouwers hun producten voorstellen en verkopen. Aan de stand van School2030 krijgen voorbijgangers meer info over het project SchoolFood4Change en kunnen kinderen deelnemen aan een leuke wedstrijd. Ook Kort'om Leuven, het distributieplatform voor korteketenproducten, zal aanwezig zijn.

In de mooie tuin van de groendienst kan je even tot rust komen en kennismaken met doorlevende kruiden. De kleinsten kunnen zich uitleven op een grote stroberg in het midden van het Ladeuzeplein. Ze kunnen springen op een springkasteel in landbouwthema of een ritje maken met een mini-tractor in een piste. Iedereen is welkom tussen 12 en 17 uur. De toegang is gratis.

Leuven Boert is een initiatief van stad Leuven in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant en de Boerenbond. Het initiatief past in de voedselstrategie van de stad waarbij onder meer gezonde en duurzame voeding gepromoot wordt en consument en producent dichter bij elkaar gebracht worden.