Leerlingen Heilig Hart Kessel-Lo gaan voor minder zwerfvuil in en rond de school

24 Januari 2023

Leerlingen Heilig Hart Kessel-Lo gaan voor minder zwerfvuil in en rond de school

"Zwerfvuil is niet alleen storend. Het verontreinigt ook de bodem en het water en trekt ongedierte aan." - Thomas Van Oppens

De leerlingen van de middelbare school Heilig Hart in Kessel-Lo gaan vanaf vandaag zes weken lang de uitdaging aan om zwerfvuil op school maar ook in de schoolomgeving te vermijden. De leerlingen kunnen hiervoor rekenen op de steun van EcoWerf, Ketnetheld Nico Vanhole en de stad Leuven.

"Leuven is de properste centrumstad van Vlaanderen dankzij de inzet van velen. Ik denk in de eerste plaats aan onze stadsmedewerkers die in weer en wind onze straten en pleinen proper houden, maar ook aan de vele Leuvenaars die hun afval meenemen of in een vuilnisbak gooien", vertelt Leuvens schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. "Maar op sommige plaatsen kan het nog beter, zoals in de omgeving van scholen. We moedigen middelbare scholieren aan om hun afval mee te nemen of netjes weg te gooien. Zwerfvuil is niet alleen storend, het verontreinigt ook de bodem en het water en het trekt ongedierte aan."

Nico Vanhole, Ketnetheld en parkourheld, ondersteunt het initiatief. Hij ontmoette vandaag de leerlingen en stimuleerde hen om acties te ondernemen die het zwerfvuil in en rond de schoolomgeving verminderen: "Hoe gooi ik mijn afval na de lunch of tussendoortje weg? Gewoon in de vuilnisbak! En dat verwacht ik van de leerlingen ook. Ik daag hen uit om op minstens tien originele manieren afval weg te gooien en de video's daarvan te delen op de Instagrampagina van EcoWerf. En, om de vuilnisbakken in de schoolomgeving met graffiti aantrekkelijker te maken. Laten we samen werk maken van minder zwerfvuil en een schonere schoolomgeving!"

Gedurende zes weken voert EcoWerf metingen uit en bepaalt of de acties effect hebben op de vervuilingsgraad van de schoolomgeving. Als de omgeving werkelijk properder is én de leerlingen erin slagen om minstens tien filmpjes naar het voorbeeld van Nico Vanhole op de Instagrampagina van EcoWerf te delen, dan ontvangen de leerlingen een goed gevulde goodiebag. Een propere leefomgeving voor een propere pauze! EcoWerf en de stad Leuven plaatsten bovendien een testvuilnisbak met peukenpaal aan een hotspot voor zwerfvuil op het Blauwputplein. Deze vuilnisbak zal tot het einde van het project, midden maart, blijven staan.

Deze actie kadert in het snoeprouteproject dat EcoWerf, in samenwerking met de stad Leuven en Mooimakers, uitvoert om het zwerfvuil in omgeving van middelbare scholen aan te pakken. EcoWerf zette met succes dezelfde actiesop in samenwerking met enkele middelbare scholen in Haacht en Keerbergen.