Kussengevecht voor meer solidariteit tussen Vlaanderen en Wallonië

26 November 2010

Dinsdag 23/11 raakten Nederlandstalige en Franstalige studenten uit Leuven en Louvain-la-Neuve verwikkeld in een massale vechtpartij. Gelukkig betrof het een kussengevecht. Voor meer solidariteit in België en tegen het nationalisme. Jong Groen! Leuven voorzitter Thomas Van Oppens praatte het geheel aan mekaar. Dinsdagmiddag rond 17 uur kwamen in Leuven ongeveer 300 studenten samen om op te roepen voor meer solidariteit in België en om in te gaan tegen bepaalde stromingen die pleiten voor een verdere splitsing van het land. De studenten waren afkomstig van de universiteit van Leuven zelf (K.U.Leuven) en van Louvain-la-Neuve (UCL) en hielden een symbolisch kussengevecht. Er was ook een rockster aanwezig daar in Leuven. Niemand minder dan Guy Swinnen, frontman van The Scabs, gaf het startschot van het gevecht. Jong Groen! Leuven voorzitter Thomas Van Oppens spreekt de 300 Vlaamse en Waalse studenten toe die kwamen meevechten voor meer solidariteit tussen Vlaanderen en Wallonië.

De actie werd op poten gezet door tal van organisaties zoals, aan Nederlandstalige zijde, Jong Groen! Leuven, GrAS Leuven, ABVV Jongeren, Noord-Zuid Studenten en Comac. Aan Franstalige zijde organiseerde de koepel van studentenvereniging van Louvan-la-Neuve (AGL) de actie.

"Met deze symbolische, ludieke strijd willen we aantonen dat we in de huidige politieke situatie meer gebaat zouden zijn met samenwerking dan met heen en weer vechten," legt Thomas uit. "Hoewel het nationalisme steeds meer op de voorgrond treedt, zijn er zoveel problemen in ons land die door dit gebekvecht tussen kopstukken uit Vlaanderen en Wallonië in de vergeethoek geraken: de economische crisis, de klimaatproblematiek, werkloosheid en het in stand houden van een kwaliteitsvolle sociale zekerheid..."

Bruno van de AGL uit Louvain-la-Neuve vond de actie alvast schitterend geslaagd. "Er hing echt een warme sfeer," vertelt hij. "Nadat we onszelf wat hadden opgepept met gezang en het roepen van slogans, zijn we erin gevlogen. Met de nodige dosis humor en in de beste verstandhouding uiteraard."

Die goeie verstandhouding bleek ook uit het feit dat enkele tientallen Nederlandstalige studenten spontaan aan de zijde van de Franstaligen gingen vechten, aangezien die toch behoorlijk in de minderheid waren. Solidariteit in de praktijk, heet dat

En na het gevecht werd er verbroederd met een biertje en een hotdog. Op zijn Belgisch dus.

Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=eM7Ef2Nsbt4

Vrij naar Lizz Printz.