Kotstudent zoekt plaats op de trein

10 Maart 2010

Jong Groen! vraagt hogere treincapaciteit op vrijdag- en zondagavond voor kotstudenten Vrijdagavond nemen heel wat studenten de trein van hun kotstad naar huis. Gepakt en gezakt hopen ze nog een plaats te vinden op een overvolle trein. Op zondagavond voltrekt zich het omgekeerde fenomeen: met een rugzak vol proper gewassen kleding wordt er terug naar de studentenstad gespoord. Maar ook dan vinden kotstudenten geen plaats op een veel te korte weekendtrein. Even uitblazen na een drukke lesweek of leuk weekend zit er dus niet in. Wout De Meester, ondervoorzitter Jong Groen!, vraagt dan ook aan de NMBS: "Als we studenten als sardientjes in een blik stoppen, hoe kunnen we dan verwachten dat ze in hun professionele carrière de trein zullen blijven nemen?" Jong Groen! voerde daarom vrijdagavond in Gent aan het Sint-Pietersstation en zondagavond in Leuven op het Martelarenplein actie met twee concrete vragen aan de NMBS: 1. Verhoog de treincapaciteit op vrijdag- en zondagavond, zodat studenten rustig van en naar hun kot kunnen reizen.

2. Introduceer een daluurtarief en motiveer zo de reizigers om de trein buiten de spits te nemen. Tussen 9u en 15u rijden veel treinen slechts met een handvol mensen. Lanceer daarom tijdens die uren een lager tarief en creëer zo plaatsen in de piekuurtreinen.

Voor Wout De Meester, ondervoorzitter Jong Groen!, is het duidelijk: "Het openbaar vervoer blijft de ideale manier om tussen huis en kot te pendelen, maar dan moet dit wel op een comfortabele manier gebeuren."

Wout De Meester Ondervoorzitter Jong Groen!