Klimaatstad

  1. We maken Leuven klimaatneutraal. Dat is een prioritaire leidraad in alles wat we doen. Dat betekent dat we de CO2-uitstoot in onze stad met minstens 80 % verminderen. We maken daarbij al een grote sprong tegen 2030, want de tijd dringt: de komende zes jaar zijn cruciaal voor het klimaat. Een sociaal rechtvaardige en inclusieve aanpak is noodzakelijk om daarin te slagen.

  2. We verdubbelen het aantal zonnepanelen tegen 2030, halen duurzame warmte uit de ondergrond of uit waterlopen en verdelen die warmte onder de Leuvenaars. We richten een lokaal energiebedrijf voor duurzame warmte op. De meest duurzame warmte creëren we zelf, hebben we in eigen handen dankzij een warmtebedrijf en verdelen we naar de Leuvenaars via lokale warmtenetten

  3. We maken van Leuven een echte circulaire stad waar minder grondstoffen gebruikt worden en materialen maximaal hergebruikt worden. Vandaag recupereren we jaarlijks 200 ton bouwmaterialen via de Materialenbank. Tegen 2030 maken we daar 8.000 ton van door in alle ontwikkelingsprojecten materialen maximaal te hergebruiken.

  4. We zorgen voor meer ontharding, water en vergroening in de stad en meer robuuste natuur in en rond de stad. Bomen en planten halen CO2 uit de lucht. Meer groen, biodiversiteit en water in de stad beschermen ons tegen de gevolgen van klimaatverandering, zowel bij hitte als bij het risico op overstromingen. We maken van het de Becker Remyplein in Kessel-Lo, de Vismarkt, het Jeanne Dormaelsplein in Wijgmaal en het plein aan het deelgemeentehuis van Heverlee groene ontmoetings- en speelplekken.