Kiezen in Leuven

10 Oktober 2012

Verkiezingen! Soms is het een circus: als vijf partijen op dezelfde markt dezelfde  mensen tussen hun mandarijntjes en een gebraden kip een portie politiek willen toestoppen. Of als je alle TV-debatten wil volgen, en tussen de slogans en one-liners de partijstandpunten en intenties detecteren. De kandidaten van hun kant krijgen er koude voeten van (gisteren in Wijgmaal) of een natte broek (zaterdag in Boutersem) of existentiële twijfels als blijkt dat de burger toch vooral iets wil veranderen  aan het haar van een politica of het geluid van haar lach (zondag in Heverlee). Maar het is toch vooral iets moois: de democratie in actie. Politici die zich gewillig laten aanklampen, en soms zelfs op al je vragen antwoorden (zie de Groen speeddate van zaterdag), dat zie je niet elke dag. En de burger die het laatste woord heeft, in het stemhokje. Ongeveer een jaar geleden maakte ik de moeizame organisatie mee van de verkiezingen in Congo. Daar beseften de mensen maar al te goed dat mogen kiezen een kostbaar goed is.  En zo is het maar net. Zelfs in ons land mag de helft van de bevolking (de vrouwen) nog maar sinds 1948 gaan stemmen. 1948, toen was Louis Tobback al 10 jaar oud! Reden genoeg om ons stemrecht te koesteren dus, en er ernstig mee om te springen. Veel mensen denken dat hun stem weinig uithaalt, dat het toch altijd dezelfden zijn die de touwtjes in handen houden. Tja, we moeten eerlijk zijn: de kans is groot dat Leuven dezelfde burgemeester behoudt. Dat is geen geheim, het heeft in alle kranten gestaan.  Maar dat hoeft niet te zeggen dat alles zomaar

doorgaat.  Welk beleid die burgemeester moet gaan voeren, en met wie, dat ligt nog helemaal in handen van de kiezer. 

Leuven is Antwerpen niet: laat je vooral niet wijsmaken dat de match wordt gespeeld tussen SP.a en N-VA.  Er is één ding waar de N-VA een groot applaus voor verdient: dat is het doen leeglopen van het electoraat van het Vlaams Belang. Dat mogen ze voor mijn part ook in Leuven doen. Komaan, Danny, duw Hagen Goyvaerts gewoonweg onder de kiesdrempel en hou hem daar tot 2014!

Maar Leuven mee besturen, dat gaan Pieters en zijn kornuiten niet doen. Toch niet met Tobback, zeggen ze zelf. En zonder kunnen ze denken,durven en doen naar hartenlust, maar gaan ze vermoedelijk niet ver geraken.

De CD&V gooit al zijn accolades in de strijd om zich aan Tobback vast te klampen. Maar ze dreigen klop te krijgen van de kiezer. Misschien wel zoveel klop dat de coalitie geen meerderheid meer heeft. Een paar procent kunnen hier een groot verschil maken. Die paar procent kunnen Groen in het bestuur brengen.   Of Rik Daems natuurlijk.  Het kan? Ben jij er gerust op dat Tobback in zo'n situatie de juiste keuze maakt? Ik niet. Daarom heeft Groen jouw stem nodig.

Het is écht Tijd voor Groen. Deze keer zit het er écht in dat het lukt, en dat we in Leuven  broodnodige groene accenten kunnen gaan leggen. Met een duidelijk signaal van de kiezer zal niemand ons op 15 oktober kunnen negeren.

 

Eva Brems, parlementslid en lijstduwster