Ketnetheld Nico Vanhole bedankt leerlingen voor hun zwerfvuilacties

07 Februari 2023

Ketnetheld Nico Vanhole bedankt leerlingen voor hun zwerfvuilacties

"Leuven is de properste centrumstad van Vlaanderen dankzij de inzet van velen, waaronder de leerlingen van het Redingenhof! Ik wil hen hiervoor dan ook bedanken. Ik hoop dat ze medeleerlingen, vrienden en familie aansporen om ook hun afval in de vuilnisbak te gooien. Enkel zo houden we Leuven proper." - Thomas Van Oppens

Leerlingen Redingenhof Leuven worden met goodiebag beloond voor resultaten EcoWerf-challenge: 35 % minder zwerfvuil in de schoolomgeving.

De leerlingen van het 4de jaar Zorg en Welzijn van de school Redingenhof zijn er in geslaagd om sinds oktober 2022 het zwerfvuil op school en in de schoolomgeving met 35% te doen dalen. En daar werden ze dinsdag 7 februari door EcoWerf, schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens én Ketnetheld Nico Vanhole voor beloond. 

Snoeproutes

In het kader van het EcoWerf-project 'snoeproutes' werkte EcoWerf samen met Nico Vanhole, Ketnetheld en parkourheld, om zwerfvuil op een originele en spectaculaire manier in de vuilnisbak te werpen. De leerlingen maakten op hun beurt 10 originele video's, in navolging van de filmpjes van Nico Vanhole op de Instagrampagina van EcoWerf. Hoe gooien zij hun afval na de lunch of tussendoortje weg? Gewoon in de vuilnisbak! Maar soms ook met een radslag of flikflak. "Als ik train op publieke plaatsen, krijg ik te maken met heel wat zwerfvuil. Wat vervelend is want voor een filmopname moet het echt wel proper zijn", vertelt Nico Vanhole. "Hetzelfde voor deze gasten, als zij willen chillen in een parkje of op een bank, ligt er altijd wel ergens zwerfvuil. Als deze leerlingen al de klik maken, kunnen hun vrienden dat ook. Blijf dus je afval in de vuilnisbak gooien!"

Daarnaast maakten de leerlingen met graffiti op de grond een 20-tal vuilnisbakken in de schoolomgeving aantrekkelijker. Naast de themalessen in de klas gingen de jongeren ook zelf op opkuisronde in de buurt en waakten zij over de netheid aan de nabijgelegen glasbollen

Effecten

EcoWerf voerde tijdens het project metingen uit en bepaalde of de verschillende acties effect hadden op de vervuilingsgraad van de schoolomgeving. De gebieden onderhevig aan zwerfvuil in de schoolomgeving (meer dan 3 stuks per 100 meter stoep) daalde met 35%. De propere stukken stoep (maximum 3 stuks zwerfvuil per 100 meter stoep) stegen met 18%.  

"Leuven is de properste centrumstad van Vlaanderen dankzij de inzet van velen, waaronder de leerlingen van het Redingenhof! Ik ben onder de indruk van wat zij voor elkaar hebben gekregen en wil hen hiervoor dan ook bedanken. Ik hoop dat ze medeleerlingen, vrienden en familie aansporen om ook hun afval in de vuilnisbak te gooien, al dan niet voorafgegaan door een radslag of flikflak", reageert schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens met een kwinkslag. "Enkel zo houden we Leuven proper."  Die inzet wordt nu beloond met een goed gevulde goodiebag met onder andere een herbruikbare broodjeszak, zodat papieren verpakking in de broodjeszaak niet meer hoeft. Ook een uniek paar EcoWerf-sokken komen vanaf nu handig van pas. Staat er geen vuilnisbak in de buurt? Dan stop je het gewoon even in de hals van je sok tot bij de volgende vuilnisbak. Handige trucjes die helpen bij het proper houden van de schoolomgeving.

Deze actie kadert in het snoeprouteproject dat EcoWerf, in samenwerking met de stad Leuven en Mooimakers, uitvoert om het zwerfvuil in omgeving van middelbare scholen aan te pakken. Zo gaat ook de school Heilig Hart Kessel-Lo sinds januari de zwerfvuilchallenge aan. EcoWerf zette met succes dezelfde acties op in samenwerking met enkele middelbare scholen in Haacht en Keerbergen. Zo streeft EcoWerf samen met haar lokale besturen naar een schonere leefomgeving voor haar inwoners.

Over EcoWerf

EcoWerf beheert en ledigt zo’n 721 glasbollen in het ganse werkingsgebied. Daarnaast staan  twee EcoWerf-medewerkers elke dag in voor de opkuis van alle 255 bovengrondse glasbolsites.

Daarnaast zet intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf afvalpreventieprojecten op en zorgt voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval in 27 gemeenten in Oost-Brabant. In haar composteerinstallatie verwerkt EcoWerf jaarlijks zo’n 50.000 ton gft tot waardevolle compost.

356 medewerkers verzorgen samen de dienstverlening voor 435.000 inwoners. Dagelijks zijn er  60 ophaalwagens en containerwagens met meer dan 120 laders en chauffeurs op de baan en kunnen inwoners terecht bij 70 parkwachters in 23 recyclageparken en op 302 glasbolsites.

Over Mooimakers

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Mooimakers voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, organiseert campagnes en ondersteunt op een proactieve manier alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf aanstekelijke acties op. Mooimakers geeft uitvoering aan het beleid rond zwerfvuil en sluikstorten.