Jongeren pimpen Leuvense vuilnisbakken tegen zwerfvuil

30 November 2023

Jongeren pimpen Leuvense vuilnisbakken tegen zwerfvuil

"Voorbijgangers gebruiken sneller de gekleurde vuilnisbakken. Uit eerdere testen blijkt dat er maar liefst twee derde meer afval in gekleurde bakken belandt dan in de gewone vuilnisbakken." - Thomas Van Oppens

Mijnleuven, de jongerenwerking van de stad, en Den Tube, de jongerenwerking van De Ridderstraat/’t Lampeke, slaan de handen in elkaar voor de derde editie van zwerfvuilactie 'Trashtag'. Onder hun begeleiding geven Leuvense jongeren de vuilnisbakken van de stad een kleurrijke make-over. Met het initiatief willen ze het openbaar domein opfleuren en zwerfvuil tegengaan.

Te mooi om naast te kijken

​Een kunstig versierde vuilbak, die kan je niet negeren. Onder dat motto gebruiken Leuvense jongeren streetart in de strijd tegen zwerfvuil op straat. Tijdens de derde editie van ‘Trashtag’ creëren ze opnieuw kleine kunstwerken op een tiental vuilnisbakken van de stad. Dit jaar begeleidt de jongerenwerking van Ridderbuurt 'Den Tube' het project van mijnleuven. ​

Schepen van jeugd Dirk Vansina is alvast enthousiast: "Jongeren een creatieve uitlaatklep geven in de stad en tegelijk de strijd tegen zwerfvuil aangaan: dat zijn twee vliegen in een klap. Met projecten als 'Trashtag' voelen jongeren dat zij mee voor verandering kunnen zorgen in hun stad. Een kleine bijdrage kan een groot effect hebben. Via streetart wordt de straat voor een stukje van hen. Samen zijn we verantwoordelijk voor de netheid in Leuven."

Derde editie

​Het is al de derde keer dat de stad Leuven dit project organiseert. Telkens werkt de stad via haar jongerenwerking mijnleuven samen met een andere jongerenorganisatie uit de stad. Bij voorgaande edities pimpten jongeren van Arktos (expertisecentrum voor jongeren in kwetsbare situaties) bijvoorbeeld de vuilbakken in het Sluispark. Dit jaar stelde de stad opnieuw een tiental vuilbakken ter beschikking.

Te mooi om naast te smijten

​"De kleurrijke vuilnisbakken springen meteen in het oog. Ze vestigen op een ludieke manier de aandacht op het feit dat zwerfvuil niet thuishoort op onze straten en pleinen. En met effect! Voorbijgangers gebruiken sneller de gekleurde vuilnisbakken. Uit eerdere testen blijkt dat er maar liefst twee derde meer afval in gekleurde bakken belandt dan in de gewone vuilnisbakken", besluit schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens.